30 Октомври 2020петък04:34 ч.

Властта си отваря вратичка да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 373

Финансовият министър Кирил Ананиев предлага законови промени, с които се разрешава бюджетният дефицит да надвишава 3% от БВП, става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за публичните финанси. Сегашният таван от 3% е идентичен с ограничението в Договора за функционирането на ЕС. С изключение на кризисната 2009 г. в последните десетилетия България твърдо поддържаше дефицит под 3%, пише Mediapool. През пролетта обаче Европейската комисия активира клаузата за дерогация на ограничението и по този начин позволи временно, в условията на пандемия, държавите членни да поддържат дефицит и над 3%, като не включват разходите във връзка с пандемията. За да може да надвиши тавана обаче, България трябва да направи и промени във вътрешното си законодателство. Министерството на финансите предлага и разхлабване на националното ограничение, които предвиждаше максимум 2% дефицит по консолидирания бюджет на касова основа. Сега то се завишава на 3%. В актуализацията на Бюджет 2020 през април бе заложен дефицит от 3.5 млрд. лв. (2.9% от БВП) в края на годината. Готвените законови промени са сигнал, че правителството вероятно готви нова актуализация, в която е възможно да се заложи още по-голям дефицит. Другият вариант е "разхлабването на колана" да се планира за догодина. За 2021 г. ГЕРБ вече обеща повишаване на заплатите на учителите с около 15%, допълнителни 50 млн. лв. за вдигане на възнагражденията на университетските преподаватели, продължаване на помощта от 1000 лв. на здравните работници, завишаване с 30% на възнагражденията в звената за борба с Covid-19, както и удължаване на доплащането с 50 лв. на всички пенсионери до края на пандемията. В мотивите към законовите промени се посочва, че заради кратките срокове за внасяне на Бюджет 2021 в парламента – 31 октомври, срокът за общественото обсъждане на текстовете в Закона за публичните финанси се съкращава на 14 дни. Очевидно целта е бюджетните правила да се актуализират още преди втората актуализация на Бюджет 2020, която най-вероятно ще мине през преходните и заключителните разпоредби на Бюджет 2021. По последни данни, които са към 31 август, бюджетът отчита излишък от 1.5 млрд. лв., който обаче се дължи на отложени разходи. Заради купищата непредвидени социални разходи и стимули за бизнеса е възможно текущият излишък плюс заложения дефицит да се окажат недостатъчни до края на годината. Друга част от промените в Закона за публичните финанси са свързани с държавните гаранции и усвояването на средства по Плана за възстановяване на Европа на обща стойност 750 млрд. евро.

Създава се и възможност неусвоени допълнително одобрени средства за министерствата и ведомствата да бъдат пренасочвани за изпълнението на други приоритетни политики.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ