28 Септември 2020понеделник13:52 ч.

Танева обяви, че с близо 19 млн. лв. ще бъдат подпомогнати и производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и тези с винени лозя

Властта се сети за агросектора

Дадоха щедро обещание на животновъдите, ще подпомагат и земеделците

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 471

Под натиска на протестите властта втори ден обещава подпомагане на животновъди и земеделци. Преди ден премиерът Бойко Борисов щедро обеща над 56 млн. лв. в подкрепа на животновъдите, но с уговорката, че ще се иска разрешение от Европейската комисия. Ако бъдат нотифицирани, парите ще идат за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от КОВИД-19, стана ясно по време на срещата между министър-председателя, аграрния министър Десислава Танева и представителите на три животновъдни организации.

Поканените бяха Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България, Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и Стоян Чуканов, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, чиято кандидатура за национален координатор на българското земеделие в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел бе подкрепена от правителството. Пред браншовиците Борисов каза още, че са осигурени също 26 млн. лв. за помощта "де минимис" за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Така общо сумата става над 82 млн. лв. Борисов даде да се разбере, че умува и за финансова подкрепа за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

На спешен брифинг вчера след среща на Бойко Борисов и Десислава Танева с представители на браншови организации в сектор "Земеделие" пък бе обаявено, че правителството ще подпомогне с близо 19 млн. лв. производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и тези с винени лозя. Помощта от Министерския съвет се отпуска като "де минимис" за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от КОВИД-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 хил. 

"Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат", изтъкна Бойко Борисов. Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие. 

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 38

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 50

Скандал в Белия дом: Укривал ли е данъци Тръмп?

автор:Дума

visibility 125

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 301

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ