26 Март 2019вторник14:12 ч.

Властта се предаде пред концесионера на летище "София"

автор:Дума

visibility 1518

С промените в Закона за концесиите държавата  сама си върза ръцете и узакони пълната власт на концесионера на летище "София". Парламентът без дебат и единодушно прие днес поправка в закона, според която дори и договорът на концесионера да не се изпълнява, това не го прави недействителен. Държавата, освен това, ще дължи огромни неустойки, ако реши да прекрати договора едностранно.
Скандалната поправка прави държавата напълно уязвима, предупредиха от БСП. Защо се прави това, защото най-вероятно вече е предопределен изборът на концесионер, подчерта говорителят на ПГ на левицата Елена Йончева. Стоят ли турски интереси зад фирмата, която ще вземе летището, попита още тя. И припомни, че концесията беше спряна по времето на служебното правителство с мотива, че законът застрашава националната сигурност.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова допълни, че в променения Закон се връзват  ръцете на бъдещи управляващи. Няколко пъти сме казвали, че ако народът ни се довери да управляваме, ще прекратим тази концесия. За да се вържат ръцете за подобни бъдещи действия, се вкарват промени, които затрудняват този процес. България ще трябва да плаща при едно такова бъдещо действие, дори и виновен по договора да е концесионерът. Изрично се записва, че ще се решава в Арбитражен съд. Залагат се прегради към бъдещо прекратяване на концесията. Това ни навежда на мисълта, че всичко е договорено и че се поема ангажимент към бъдещия концесионер - който и да дойде на власт, няма да може да засегне интересите му, обясни Нинова.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58