15 Януари 2021петък16:06 ч.

Менда Стоянова

Властта даде заден за огромната неустойка при бързите кредити

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 869

Народните представители отмениха поправката, която позволи на фирмите за бързи кредити да начисляват неустойки за неизпълнение по договорите максимум до двойния размер на главницата по кредита, без потребителите да имат право да ги обжалват в съда. Промяната бе внесена от независимия депутат Спас Панчев и бе приета миналата седмица чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС. Тя бе гласувана анблок заедно с много други параграфи със съгласието на ГЕРБ. Поради общественото недоволство обаче председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи премахването на разпоредбата отново чрез преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за държавния бюджет.

Междувременно в сряда президентът Румен Радев наложи вето на неустойката, като така се създава ситуация, в която депутатите ще трябва да разгледат върнатия от държавния глава закон, но той вече ще бъде променен. Радев заяви, че въведените нови положения в Закона за потребителския кредит "са недопустими в една правова държава с разделение на властите".

При отмяната на спорната разпоредба се връща старото положение, при което няма таван, но потребителите могат да обжалват високите такси, като в повечето случаи съдът ги определя като направомерни.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ