20 Юни 2024четвъртък08:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Владимир Москов: Трябва да се тръгне от това, което ни обединява

Последните решения, които Народното събрание взе по предложение на БСП в социалната сфера, дават надежда, казва кметът на Гоце Делчев и зам.-председател на социалистическата партия

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 294

- Община Гоце Делчев се развива все по-успешно. Благоустрояват се и градът, и селата. Направеното е налице. Какво предстои, господин Москов?

- Задачите, по които работим, са много, ще откроя най-важните от тях. Нужно е качествено и в срок да изготвим проектите по програмата за саниране. Лимитът за нашата община е 30 милиона лева и трябва да направим така, че проектите да бъдат одобрени. Затова е необходимо хората, които подготвят документи, да направят това безупречно. Ние помагаме на всички, които се обръщат към нас. Друга много важна задача е откриването на комисия ТЕЛК в града ни. Държавата даде възможност такива комисии да се разкрият извън областните градове и ние не бива да я пропускаме. 

Управителят на болницата д-р Петър Филибев и неговият заместник д-р Ангел Тонгов полагат големи усилия това да се случи, за да се помогне на много хора. Сега трябва да се мотивират лекари, които да влязат в тази комисия. И четирите общини в района ще помогнем със средства, тъй като тези, които държавата отпуска, не са достатъчни.

В основните ни задачи влизат също продължаване ремонта на Дома на културата, приключване смяната на водопровода и възстановяване на настилките в Югозападния квартал, което при хубаво време може да стане до края на пролетта, откриване на 30 социални жилища, продължаване асфалтирането на улици и в града, и в селата.

- А как стои въпросът с работата по проекти, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост?

- Един от тези проекти е разширение и модернизиране на Дома за стари хора. Сегашната сграда ще се реконструира и допълнително ще се построят 30 самостоятелни жилища, в които ще могат да се настанят отделни лица или семейства. Тези жилища ще представляват едноетажни къщички, които ще се изградят върху парцел от бившата казарма, заделен за социални нужди.

Също по Плана за възстановяване и устойчивост подготвяме проекти за саниране и обновяване на Младежкия дом. Друга дейност по Плана ще бъде подмяна на сегашното осветление на основните транспортни и пешеходни улици в града с екологично и икономично осветление.

- В програмата на Вашия екип за настоящия мандат бяха записани конкретни задачи, свързани с благоустрояване на града и селата. Кои от тях са на дневен ред?

- Винаги има какво още да се направи, стига човек да желае, затова работата по благоустрояването не спира. По Програмата за трансгранично сътрудничество ще укрепим брега на Градската река откъм жилищните блокове в участъка на жк "Дунав". Ще изградим две детски площадки - едната в жк "Юг", другата - в горния край на Западния квартал. Със средства на общината ще модернизираме осветлението и по селата - там, където не е подменено. Ще изградим спортна площадка на територията на Ученическия лагер в Попови ливади.

- Основен момент в предизборните Ви обещания беше кадрово и финансово стабилизиране на болницата. Всички сме свидетели, че това е постигнато. Какво още предстои до края на мандата?

- Да, ръководството на общината оказва пълна подкрепа на болницата и Медицинския център за осигуряване на здравеопазването на населението в града и района. В момента тече процедура за закупуване на ядрено-магнитен резонанс. Продължаваме с програмата за специализанти, която се финансира от местния бюджет. Ако има предложение от болницата, ще започнем такава програма и за медицински сестри.

- След броени месеци се навършват две важни годишнини - 120 години от гибелта на Гоце Делчев и също толкова от Илинденско-Преображенското въстание. Как общината ще ги отбележи?

- Предвиждаме да ги отбележим подобаващо - като град с името на Гоце Делчев и с принос в българската история. Ние имаме традиции в това отношение. Ще окажем съдействие за провеждане на инициативите, посветени на тези бележити годишнини. Знаете, че след КОВИД-пандемията културният календар се възстанови. Както и досега, общината ще подкрепя всички - читалища, училища, спортни клубове.

- Господин Москов, Вие сте член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, заместник-председател по местно самоуправление. Каква е Вашата оценка за ситуацията в партията?

- За съжаление, има хора, които свързват участието си в партията с лична изгода. Сегашното ръководство на БСП се опитва да преодолее това, но се оказва много трудно. Виждаме какви са реакциите вътре в партията и извън нея. Корнелия Нинова като председател на Националния съвет на БСП обяви публично всички недъзи на нашето общество и предлага съответни решения, но все още няма разбиране, което е видно от изборните резултати. 

Надяваме се, че това, за което настояваме - в България да има по-добър обществен ред, по-голяма справедливост, подкрепа на работещите хора и социално слабите, ще срещне разбирането на хората, което ще доведе до по-добър резултат за БСП. Последните решения, които Народното събрание взе по предложение на БСП в социалната сфера, дават надежда.

- А къде виждате изход от кризата в страната?

- В България трябва да се извърши революция на доходите, преразпределение на националния приход. Само така ще спре изтичането на здрава работна сила, което се отразява негативно не само на националната икономика, но и на семействата и възпитанието на децата. Въпрос на управленски решения.

Наложително е също партиите да се разберат. Реалностите на демокрацията са такива, че една партия не може да отрича друга. Трябва да се тръгне от това, което ни обединява, да се поставят най-важните задачи, които да стабилизират държавата, и да вървим напред. Има достатъчно подготвени хора в различните партии, които могат да дадат решения на проблемите. Крайно време е дребнопартийните битки да спрат, да се направят разумни компромиси в името на общата цел. Ще дам пример с кръглите маси от 90-те години на миналия век. Мога да посоча и работата в нашия Общински съвет, в който по големите въпроси на общината винаги се постига консенсус. Като има проблем, се сяда и се разговаря, правят се отстъпки. Така се работи и в други общини. Така трябва да е и в държавата!

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 517

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 502

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 539

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 481

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ