21 Септември 2020понеделник00:28 ч.

Снимка БГНЕС

Владимир Москов: Приходите на общините паднаха с 45% заради коронакризата

автор:Дума

visibility 391

Заради ограниченията около коронавируса приходите на общините са спаднали между 35 и 45 процента. В същото време местните власти ги няма в нито един списък на тези, които получават бюджетни помощи в момента. А реално хората са в общините. Това коментира в интервю за „Хоризонт“ кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и зам.-председател на БСП.

Общините предоставят неотложни услуги. За да ги осъществяват, трупат задължения. От 100 събрани лева от бизнеса и от граждани, 4 лева остават в общината, уточни Москов и отново напомни, че държавата трябва да се обърне "с лице към общините" и да им бъде дадена по-голяма самостоятелност.

Основният проблем в разпределението на средствата от държавния бюджет е свързан в прозрачността и базирането на обективни правила, по които да бъдат разпределени тези средства. В момента всичко това се случва на парче и с моментни решения. Нормалната практика е хората, които управляват държавата, да отидат в парламента и да обяснят тези средства - за какво отиват и как ще се разходват. Вижда се също, че за кратко време доста пари се разпределят по необясними критерии и това налага този въпрос да се изясни в парламента, подчерта Москов.

По думите на Москов има несправедливо разпределение на средствата от бюджета по общини. По-силните и тези, които имат лоби или са от управляващите, получават повече. От 265 общини, 190 са със задължения. Но държавата не намира 180 млн. лв. годишно, за да функционират нормално общините и да си изпълняват спокойно задълженията по проблемите и исканията на гражданите.  Заради коронакризата местните приходи паднаха с 40-45%. Ако се погледне къде отиват средствата за справяне с кризата, общините не присъстват в тези списъци, коментира още кметът на Гоце Делчев. Според него, ако се решат проблемите на взаимодействието между държавата и общините по въпросите на децентрализацията и финансовата подкрепа, много проблеми ще отпаднат и за хората, и за общините. Не става въпрос за огромни суми, подчерта Москов.

В момента общините трупат задължения с надеждата, че до края на годината част от проблемите ще се решат и ще получим подкрепа и от държавата. Трупаме задължения, защото има услуги, които са неотложни - социални, здравни, инфраструктурни. Тези проблеми няма кой друг да ги реши освен общините - хората се обръщат към нас, каза още Владимир Москов.

Според Москов трябва да се стимулират допълнително лекари от доболничната помощ, тъй като е натрупана голяма умора, особено там, където се разраства епидемията. "Лекари от доболничната помощ или от други райони на страната трябва да бъдат командировани, разбира се, при определени стимули. Така ще се осигури спокойствие. Трябва да се предприемат и необходимите мерки за окомплектовка на спешните центрове - да няма някъде пропуски, смята Москов.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 22

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 141

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 108

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 368

Как търпим това десет години?!

visibility 1128

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 540

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 813

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ