29 Май 2020петък10:05 ч.

Природата е изваяла истинска феерия от фигури на хора, животни и птици

Репортаж

Вкаменена сватба разказва легенди за любовта

Природата е изваяла истинска феерия от фигури на хора, животни и птици

/ брой: 46

автор:Юлия Кулинска

visibility 1611

От години мечтая да посетя Кърджалийския край. И преди дни мечтата ми се сбъдна. Изкарахме 3 прекрасни дни, изпълнени с приятни преживявания и хубави изненади в една област, за която знаехме малко. За кратко се докоснахме до родопчани, до техния бит и емоции. При първа среща местните ни поглеждаха малко начумерено и с изпитателен, недоверчив поглед. Но бариерите падаха, когато ги заговорихме. Ставаха любезни и с леснота превключваха от турски на български език. Е, понякога трудно разбираем, особено при контактите ни с по-възрастните кърджалийци, но доброжелателните ни усмивки разтопиха ледовете. 

При пристигането ни в хотела млада родопчанка ни посрещна с призив да посетим един от природните феномени край Кърджали, наречен "Вкаменената сватба" или "Гелинкаяка". Тръгнахме още на другия ден и след 15 минути пристигнахме в село Зимзелен. Малките спретнати къщички се белееха на приказен фон от огромни скали с призрачни очертания. Приближихме и се озовахме сред странни и уникални каменни фигури на хора, животни, птици, дървета. Вкаменената сватба е истинска симфония от бели и розови скали. Илюзията за истинска веселба е пълна. И без много въображение се усещаш заобиколен от истински сватбари, облечени с дълги до земята празнични дрехи. Неповторимата гледка е рамкирана от тревен килим, от храсти и дървета, поникнали като по чудо върху ронливата скала.

Докато се дивяхме на таланта на природата, до нас приближи младо момиче, което явно бяхме заинтригували с учудените си погледи. Оказа се, че Дора е студентка по геология в Софийския университет и всяка година идва при скалните сватбари, които по думите й са учебник на открито по миналото на Земята. Тя ни разказа и легендите, които се носят в този край за каменните пирамиди.

Момък залюбил красива девойка. Но, както традицията тук повелява, тя била забрадена и той можел да види зад яшмака само кристално сините й очи. Младежът залинял от любов по красавицата и пратил баща си да я иска за жена. И както е обичаят, младата жена била откупена за паница жълтици. Щастливият момък вдигнал тежка сватба. Повели момата към Зимзелен, където живеел жениха. Свирела музика, думкали тъпани, а тънки зурли извивали игриви мелодии. Най-отпред на сватбата свекърът водел нагиздената булка, качена на муле. По едно време духнал силен вятър. Той за секунди отметнал булото и пред очите на момковия баща лъснала страхотната хубост на невястата. Свекърът бил омаян от хубостта на снаха си и нечисти мисли минали през ума му. В този момент обаче се извила силна буря. Сякаш природата се възмутила от греховните мисли и решила да ги предотврати... И се случило страшното - цялата сватба се вкаменила. Останал само младоженецът, изпаднал в ужас, мъка и страх. Той се обърнал просълзен към вятъра и го помолил да го превърне в камък. Така и станало. Пред младия мъж останало да блести само малко езерце. Има го и досега, а притчата разказва, че то е солено и е пълно със сълзите на влюбените...  

Все още омагьосани от разказа на Дора, тя ни изненадва и с друга история, подобна на първата. "Момъкът имал баба, която го отгледала от много малък. Възрастната жена не била поканена на сватбата. С тъжни очи тя наблюдавала сватбеното шествие, скрита между дърветата на хълма отсреща. Когато видяла похотта в очите на свекъра, помолила ураганите да предотвратят нещастието, което грозяло внука й. Молбата й се сбъднала и сватбарите се вкаменили. Малко след това бабата също се превърнала в скален къс", разказва младото момиче и ни показва самотната каменна фигура, която сякаш бди над сватбеното шествие.

Оказа се, че има и трето предание. То пък разказва, че сватбарите били нападнати от разбойници. Главатарят им се възхитил от неземната красота на булката и предложил огромна сума пари, за да я откупи. Когато получил отказ, наредил на шайката си да избият всички. В този миг те се вкаменили. Червеният цвят на скалите пазел спомена за пролятата им кръв. Но преди да загинат младоженците застинали в любовна целувка. 

Формите са се образували преди около 40 милиона години в резултат на вулканична дейност, а още преди това тук е било дъно на море, споделя бъдещата геоложка. Пепелта от вулкана, която се утаила на дъното, е била с разнороден състав, който оцветил скалите в розово, зеленикаво, ръждивокафеникаво и бяло. След като морето се оттеглило, слънцето, вятърът и дъждът изваяли причудливите скални фигури. Но никой и досега не може да обясни защо природата е решила те да са сватбари...

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ