12 Декември 2019четвъртък15:19 ч.

Витоша на парчета

/ брой: 221

автор:Деси Велева

visibility 414

Ще завърши ли скоро 14-годишна сага с апетити към земи, попадащи в територията на Природен парк "Витоша"? Или още едно-две десетилетия ще проследяваме абсурдния начин, по който държавната администрация не само не успява да се справи с решаването на общозначими проблеми, но и ги създава?

Неспособността да се уреди по балансиран начин спорът между собственици на терени в защитената площ и Министерството на околната среда е типичен пример за управленска немощ и некадърност. Освен, че ресорното ведомство години наред демонстрира липса на кадрови капацитет да работи целенасочено за разрешаване на конкретния казус, то по категоричен начин доказва, че не води никаква устойчива политика за опазване на българската природа. Изваден ли е теренът от защитената зона, не е ли - иди че разбери. На какво разчита екоминистерството в тази кризисна за емблематичната природна местност ситуация? Че собствениците на парчета от парка ще се уморят с времето и ще се откажат от мераците си за нов строеж върху съблазнителните имоти? Едва ли. В подножието на Витоша може да се ширнат и извисят такива нови жилищни комплекси и хотели, толкова изгода да се извлече, че частният земевладелец ще преодолее всякакви препятствия по пътя си. Уж презастрояването на столицата било на дневен ред, а излиза, че се подготвят нови бъдещи скандални практики.

Крайно време е да се впрегне целият управленски и професионален ресурс, за да се излезе от заплетената ситуация, да се потърси ред в допуснатия хаос, за да не се стигне до срамен прецедент в емблематичната за софиянци планина, до която обаче дори достъпът им бе пресечен... Освен позорно, всичко това е и опасно, защото подобен прецедент ще отвори вратите за безразборни щения към защитените земи. Природата не е нито на сегашното правителство, нито на съда, нито на Нено Димов. Тя е на цяла България и веднъж разпарчатосана, никога повече няма да може да бъде възстановена. 

В Каменари дават работа само на гласувалите за ГЕРБ

автор:Дума

visibility 0

"Граждани за София" е против новия проект за пл. "Света Неделя"

автор:Дума

visibility 11

Автобусните превозвачи излизат на протест

автор:Дума

visibility 47

Посланик Макаров: България не е заплаха за Русия

автор:Дума

visibility 105

БСП иска оттегляне на наредбата за бонус-малус

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 239

Властта одобри нови 1,4 млрд. лв. за "Хемус"

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 400 хил. лв. глобиха 24 фирми за картел в санирането

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

"Булгаргаз" предлага 2% поевтиняване на газа

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 239

ЕС е против американските санкции срещу "Северен поток-2"

автор:Дума

visibility 42

Заев: Пътят Скопие-София е отвратителен

автор:Дума

visibility 193

Анкара заплашва да закрие Инджирлик

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 239

Предаване на БНТ 1 лъха на грандиозен фалшификат

автор:Христо Георгиев

visibility 989

/ брой: 239

Репортер от минало време? Няма такава професия!

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 239

Цивилизационното превъзходство на лявото

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ