21 Януари 2021четвъртък04:42 ч.

Висши чиновници все пак няма да са в бордовете на държавните фирми

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 414

Висши чиновници все пак няма да могат да участват в бордовете на държавни компании. Това гласи предложение за промяна в Закона за публичните предприятия, внесено от група депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов. С това на практика отноно се въвежда забраната главни секретари на Народното събрание, на президента, на Министеркия съвет, на министерства и ведомства да бъдат назначавани в бордовете на търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие.

Забраната бе въведена през 2019 г. чрез Закона за публичните финанси. Така всички дружества с над 50% държавна собственост, както и техните дъщерни фирми трябва да провеждат конкурси за всяка позиция. Освен да не заемат висши държавни длъжности, към кандидатите има изисквания да отговарят и на определени критерии по отношение на репутация и почтеност, образование, професионален опит и умения.

При гласуването на първо четене на промените в закона бе прието главните секретари, ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица, които се занимават с финансово управление и контрол по средства от ЕС, както и тези чиновници, които отговарят за обществените поръчки, да могат да се включват в бордовете на държавни компании. Мотивът за това бе, че въпросните чиновници имат опит и експертност в управлението и контрола на бюджетни средства. Това било добра предпоставка за ефективно управление на финансите на държавните предприятия, особено когато те изпълняват цели на публичната политика или им е възложено изпълнението на задължение за извършване на обществена услуга. Сега към предложената отмяна на гласуваната на първо четене възможност те да участват в държавни бордове Ципов и колегите му не посочват мотиви.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ