30 Септември 2020сряда03:20 ч.

Изглед към Ха Лонг Бей

Пътешествия

Виетнам - страната на скутерите

Човек немее пред химеричността на природата

/ брой: 31

автор:Елиана Иванова

visibility 2135

Азия винаги е примамвала пътешественици и авантюристи от цял свят със своята загадъчност, мистика, магия, разнообразие от етноси и култури. Неслучайно континентът е люлка на древни цивилизации и тук се зараждат силни и могъщи империи. Една от тези стари и необикновени държави е Виетнам. Разположена е в източната част на полуостров Индокитай под формата на латинската буква "S". Официалното наименование на страната е Социалистическа република Виетнам. Днес азиатската държава е свързвана основно с Виетнамската война от XX век, която е трагичен резултат от антикомунистическия кръстоносен поход на Съединените щати в тази част от света. Страната обаче е безценно бижу за региона на Югоизточна Азия. Богата на природни забележителности и архитектурни паметници, удивителна по своята същност култура и история, религиозно разнообразие и традиции. Съчетанието на модерното и старинното, на древното и колониалното й придават уникален екзотичен характер. 

През декември миналата година осъществих своето приключение в тази далечна азиатска държава. По време на полета въображението ми започна да работи и докато кацнем, вече бях обрисувала обстановката, която би трябвало да заваря в Ханой. След като получихме нужните документи и визи, се отправихме към автобусната спирка, за да се придвижим към центъра на града. Когато слязохме близо до старата част на столицата, изградените ми по-рано представи рухнаха от раз. Трите часа сън за последното денонощие също допринесоха в голяма степен за връхлетелия ме културен шок. Понеже времето беше леко облачно, смогът и мръсният въздух на големия град се усещаха много по-осезаемо, отколкото при каквито и да е други условия. Навсякъде около нас прехвърчаха скутери, моторчета и коли. Тротоарите се бяха превърнали в естествен придатък на магазините и ресторантите, както и в своеобразен паркинг за скутерите и трябваше да вървим с единия крак на тротоара и с другия на улицата. Картината се допълваше и от разхождащи се на свобода пилета. В един момент помислих, че ще се разплача. Пристигнахме благополучно в хотела. 

След като си починахме и наспахме, обстановката придоби друго изражение, бих казала дори очарователно. Учудих се колко туристически ориентирана е цялата страна. От момента, в който пристигнеш в съответния град и слезеш от автобуса, местните вече знаят защо си там, какво искаш да посетиш и да правиш. Всеки хотел работи с туристическа агенция, която има изготвена програма. В Северен Виетнам успяхме да посетим Ха Лонг Бей, Там Кок и, разбира се, столицата Ханой.

Ха Лонг Бей, чието име буквално означава "Заливът на спускащия се дракон", е едно от Седемте природни чудеса на света и официално е признат за световно природно наследство с изключителна стойност. Намира се в Североизточен Виетнам, в провинция Нин Куанг, в Тонкийския залив и площта му обхваща 1553 кв. км. Броят на островите, които включва заливът, е 1969, като 980 от тях нямат име. Майсторският гений на времето и талантът на природата са изваяли варовиковите скали в забележителни фантастични форми, напомнящи животни и хора. 

Легендата разказва, че в древни времена, когато държавата на виетнамците още не била укрепнала, вражески племена ги нападнали по море от север. Нефритеният император се смилил над тях и изпратил своя дракон и неговите деца на помощ на виетнамците, за да отблъснат враговете. От небето драконите изсипали огън и огромни изумруди, които паднали в морето и унищожили корабите на враговете. Именно огромните изумруди формирали островите, на които се възхищаваме днес. Всички тези истории слушахме в автобуса по пътя към залива. Научихме, че при приблизително 96 млн. население, скутерите и моторите в страната са около 45 млн. Виетнамците използват предимно тези превозни средства, защото са евтини. След Индонезия, Виетнам се нарежда на второ място по брой скутери в света. Един струва около 1000 долара, а повечето жители не могат да си позволят кола. 

След около 3 часа път стигнахме залива Ха Лонг и се качихме на нашето круизно корабче. Зеленината, която обвива варовиковите скали, се отразява в наситено синята морска вода, придавайки й изумруден цвят. Човек немее пред химеричността на гледките. Първата ни спирка е остров Титов, или както е наричан от местните жители остров ТиТоп. Той се намира в сърцето на залива и неговото оригинално име е Кат Нанг. Днес носи името на съветския космонавт Герман Титов, който през 1961 г. на борда на кораба "Восток 2" става вторият човек след легендарния Юрий Гагарин, който излиза в орбита около Земята. Година по-късно той посещава залива Ха Лонг и прави обиколка на района с тогавашния лидер на страната Хо Ши Мин. Като израз на приятелството между Виетнам и СССР Хо Ши Мин предлага островът да бъде преименуван на "Титов". През 2015 г. на острова е издигната и статуя на космонавта. 

Друга атракция на Ха Лонг Бей е Островът на маймуните. До него се стига с малка лодка или с кану и се преминава през пещерата Луон (Тунел). Нюансите на синьото в тази по-затворена част от залива са тюркоазени. Щом усетят пристигането на туристите, стотици маймуни се стичат да ни посрещнат, люлеейки се умело по клоните на дърветата. Посетихме още няколко пещери, които бяха повече от впечатляващи, като сред тях и най-голямата Дау Го. Огромни сталактити, сталагмити и сталактони образуват причудливи скулптори на животни. Когато френски откриватели посещават пещерата за първи път, му дават името "Пещерата на чудесата", както в приказката за Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички скулптури и форми са естествени - дело на природата и на водата, която в продължение на хиляди години вае тези прекрасни произведения на изкуството. Една от фигурите пресъздава костенурка, която е едно от петте свещени животни във Виетнам и символизира дълъг живот. Местните хора оставят до образуванието пари в дар за костенурката, като я докосват по главата и си пожелават нещо. И ние решихме да направим същото.

Следващия разказ ще посветим на легендата за създаването на Виетнам и посещението на Там Кок и Ханой.

Яйца за Караянчева в Благоевград, освиркаха Гешев в Хасково

автор:Дума

visibility 117

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 117

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 197

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 102

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 117

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 101

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ