09 Декември 2019понеделник17:01 ч.

Росен Желязков

Вестници и списания в пощите от януари

Това трябвало да разбие усещането, че пазарът на разпространение е монополизиран

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 624

"В предмета на дейност на "Български пощи" е записано и разпространението на печатни издания. Това дава възможност на "Български пощи" да се включи като търговско дружество на либералния пазар в дейността по разпространение на печатните издания от издателите до търговците на дребно, което ще доведе до диверсификацията на пазара, без да се ограничава конкуренцията", заяви министърът на транспорта Росен Желязков. По думите му реалистичният срок за стартиране на разпространението на печатни издания е втората половина на месец януари 2020 г., като до тогава ще се направят необходимите разчети и ще проведат преговори с издателите. Дейността обхваща цялата логистична верига от 3500 доставки всекидневно или 4000 пакета дневно - 24 часа в денонощието 7 дни седмично. 

"Български пощи" има 3000 пощенски станции и свои пунктове в градовете, в които обикновено има пътникопоток, така че те ще продават и на дребно, допълни още Желязков. Той припомни, че преди години техни са били реповете. Желязков не каза към какъв дял от пазара ще се стремят, но заяви, че държавата ще започне преговори с издателите и зависело от техния избор.

"Влизането на пазара цели да разсее две усещания - че пазарът е монополизиран и че някой извива ръцете на издателите. Министерство на транспорта твърди, че не е монополизиран и въпреки това влиза, за да е спокойна ситуацията. "Български пощи" няма намерение да се превръща в монополист на пазара, а иска просто да го диверсифицира", е заявил министърът. По-рано премиерът Бойко Борисов заяви в телевизионно интервю, че държавното дружество ще изземе тази дейност от частните компании - разпространители (бизнес, 80% от който се контролира от дружества, свързани с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски) и ще извършва само тази дейност, доставяйки всички печатни издания до сергиите, които са 6000, включително, ако се наложи, с държавна субсидия.

Росен Желязков обясни, че обхватът на целия процес включва доставка в централен логистичен център и последващи - разпределение, опаковка, транспортиране до регионалните центрове, инкасиране и т.н. Транспортният министър каза още, че разпространението ще обхване общо 18 национални маршрута всекидневно, 115 регионални, от които 110 регионални нощни. На месечна база целият маршрут обхваща впечатляващите 800 000 км, печатните издания са около 900 тома, а обемът им 2400 куб. метра.

Източиха 35 литра гориво от влакови цистерни в Белозем

автор:Дума

visibility 57

Изпратихме Кралицата на комедията

автор:Дума

visibility 75

Сивият сектор у нас генерира 23 млрд. лева

автор:Дума

visibility 123

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 36

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 545

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 236

600 км задръствания заради стачката във Франция

автор:Дума

visibility 40

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 235

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 361

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ