02 Октомври 2023понеделник14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Веска Ненчева: В бюджет 2022 има повече пари за образование

Нужна е грижа за розопроизводството, защото иначе Розовата долина обезлюдява, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 35

автор:Юлия Кулинска

visibility 1324

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


- Г-жо Ненчева, ще има ли повече пари за просвета през 2022 г.?

- Да, пари за образование ще има! Системата на образованието е от стратегическо значение за всяка държавна политика и чрез средствата в бюджета се реализират политиките, на които залага управлението. С гласуването на първо четене на държавния бюджет за 2022 г. заложихме на философия, която работи за качеството в българското образование. Колегите в системата на предучилищното и училищното образование трябва да работят в предвидима и спокойна среда. Точно това се опитваме да постигнем с ясни и точни параметри в бюджета, започвайки от безплатните детски градини и ясли и стигайки до повече средства за общежития, за стипендии на студенти и докторанти.

В бюджета за 2022 г. за образование са предвидени 6,408 млрд. лв. - с малко над 800 млн. лв. повече от 2021 г. и с над 1,5 млрд. лв. повече от бюджета за 2020 г. Предвиждаме  увеличение на възнаграждението на учителите с 12% и така то ще стане 125% от средното възнаграждение в страната. Заложени са 10% повече средства за издръжка на училища и детски градини - това са допълнителни 40 млн. лв. за покриване на разходи за ток, вода, горива и др.

Радващо е, че със 100 млн. лв. се финансира нова програма за извънкласни дейности и спорт в училищата, така че повече деца да се занимават със спорт и изкуство.

841,4 млн. лв. са предвидени за безплатни ясли и детски градини от 1 април. За храна на децата има 16 млн. лв., а за безплатен транспорт - 6,5 млн. лв. За закупуване на училищни автобуси са предвидени 10 млн. лв., 15 млн. лв. - за изграждане на нови спортни площадки и ремонт на съществуващи такива в училищата. 22,6 млн. лв. са заделени на Национална програма "Отново заедно" за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение от КОВИД-19 и 6,5 млн. лв. - за безопасно присъствено обучение на учениците.

- Предлага се нов модел на финансиране на училищата, включващ и оценка на качеството. Добре ли е това? 

- Образователният напредък на учениците в различните етапи на обучение ще бъде основен критерий, по който ще бъдат оценявани училищата. Това е залегнало в новата методика за оценка на добавената стойност в образователните институции.  Тя почива върху математически модел, предложен от екип на Световната банка, доработен и адаптиран към българските условия през последните години от учени от Софийския университет. Съгласно методиката училищата ще бъдат разпределени в определени групи въз основа на комбинация от фактори, външни за тях. Такива са, например, видът населено място, в което се намират, типът училище, преобладаващият език, който се говори в семействата на учениците, образователният, социалният и трудовият статус на родителите и др.

Целта е всяко училище да се съпоставя със сходни на него училища. Доколко ефективен е бил образователният процес в дадено училище ще става ясно, като се сравняват резултатите от националните външни оценявания (НВО) и матурите на едни и същи ученици в различните етапи от тяхното образование - например резултатите от изпитите в края на VII клас ще се съпоставят с резултатите на същите деца от изпитите в края на IV клас, а резултатите от НВО след Х клас - с тези от НВО след VII клас. По този начин ще бъде определян средният напредък на учениците във всяка група училища и ще се преценява влиянието на един или друг външен или вътрешен фактор върху този резултат.

Ще става ясно също кои училища са над или под тази средна стойност. Това ще даде възможност за детайлен анализ и предприемане на конкретни действия съответно за мултиплициране на добрите практики в едни училища и за отстраняване на причините за изоставането в други. При професионалните гимназии ще се взима предвид, например, броят завършили ученици, които са си намерили работа по изучаваната професия.

Предстои широко обществено обсъждане на новата методика за оценка на добавената стойност в училищното образование. Парите следват ученика се оказа, че не е най-добрата формула за доброто качество на образованието. Критерий за добро качество на образованието са знанията и  постиженията на учениците. Образоването на една нация не е счетоводство, прибавяне и изваждане на числа, за да излезе сметката - това е грешно и времето го доказа.

Да образоваш децата, да ги насърчиш да мечтаят, да дадеш попътен вятър в техните криле е най важната мисия и задача за нас, учителите, и за политиките в образованието на държавата. Децата са равни и имат право на равни възможности за образование, без значение къде са родени, и наша задача, наш дълг е да направим това възможна реалност.

- Освен очаквания социален ефект, ще доведат ли безплатните детски градини до преодоляване на един от ключовите проблеми в предучилищното образование, а именно изключително ниския обхват, особено в незадължителните предучилищни групи?

- Възпитанието на децата е процес, който започва от най-ранна възраст. Много са причините, поради които някой родители не могат да си позволят да изпратят децата си в детска градина, и средствата, които трябва всеки месец да отделят от семейния бюджет, е несъмнено първата. В големите градове от години е крещяща липсата на детски градини - нещо, за което също сме помислили в новия бюджет, а именно повече средства за справяне с този проблем.

Почти 85 млн. лв. ще получат допълнително общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април. Това е приоритетна мярка за правителството и е още част от нещата, за които БСП настоява и се бори от пет години. Всяка година при приемането на държавния бюджет от БСП предлагахме свой, алтернативен, в който доказвахме, че е възможно да има безплатни детски градини и ясли. ГЕРБ категорично се противопоставяха. С мярката се дава възможност децата от ранна възраст да се социализират и интегрират по-успешно в системата.  

- Важна за вас кауза през годините са проблемите на розопроизводителите и розопреработвателите, свързани най-вече с ниските изкупни цени без гаранции от държавата. Каква е ситуацията в сектора днес?

- Ситуацията в сектор розопроизводство в момента не е лека. От една страна, вече имаме Закон за маслодайната роза. Моя малка победа да поставя този изключително важен проблем от избирателния ми район в дневния ред на държавното управление. От друга страна, ГЕРБ заложиха много бомби при приемането му, защото демонстративно задоволиха исканията и интересите на определен кръг в този сектор, с което му нанасят много щети.

Парадоксална е ситуацията да имаме регистрирани розопроизводители и те да нямат възможност да получат каквито и да било средства за подпомагане, ако не са регистрирани земеделски производители.

Поддържам постоянна връзка с розопроизводители от района и заедно се опитваме да търсим решение. Трудно е, защото липсва обединяване на хората в сектора, което да им даде сила да защитят интереса си. Страхувам се, че с всяка изминала кампания хората стават все по-отчаяни, изкореняват или изоставят насажденията.

При разглеждане на бюджета поставих проблемите в розопроизводството в Комисията по земеделието, храните и горите. Колегите декларираха подкрепа за промяна на нормативната уредба.

Има доста браншови организации в сектора. Успях да организирам среща на представители на розопроизводителите с министъра на земеделието и неговия екип. Те са отворени към подкрепа в дългосрочен план, а в конкретния случай - с приемане на бюджет 2022 има предвидени средства по КОВИД-мерки и по прилагане на регламенти на ЕС. Проблемът обаче не е само икономически, той е и демографски.

Липсата на грижа за розопроизводството на практика означава обезлюдяване на Розовата долина. Нашите усилия трябва да бъдат насочени и към тези, за които маслодайната роза е бизнес с всички съпътстващи рискове, но и към малките розопроизводители, борещи се сезон след сезон, за да разцъфват всяка пролет розовите пъпки в малките градини от два или три декара. Една многовековна традиция, която възпитава в труд и красота, си заслужава усилията да бъде съхранена. Но за всичко това трябват обединените усилия на всички нас.


ВЕСКА НЕНЧЕВА e родена в Карлово. Завършила е българска филология и медиазнание в ПУ "Паисий Хилендарски". Била е 12 години преподавател по български език и литература в СУ "Христо Проданов" в Карлово. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Била е общински съветник два мандата в Карлово. Народен представител в 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото  НС. Член на комисиите по земеделието, храните и горите и по образование и наука.

Не влязохме в безпринципни сглобки

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 189

Недоволните миньори и енергетици отказаха среща с премиера Денков

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 189

40 000 е-извинителни бележки са издадени за 15 дни

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 189

Аптеки искат доплащане за лекарства за множествена склероза

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 189

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 131

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 172

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 154

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ