05 Юли 2020неделя17:02 ч.

Верка Сидерова все още не е изпяла всичките си песни

/ брой: 105

автор:Дана Русева

visibility 869

"85 години не ми стигнаха да изпея всичките си песни. Годините сякаш минаха като вятър. Друго не съм правила през живота си, пяла съм" - заяви в Добрич народната певица Верка Сидерова, която е и почетен гражданин. "През целия си живот съм възпявала Добруджа, нито една чужда песен не съм изпяла" - добави тя. В. Сидерова обяснява, че песните, които са над 200 в репертоара й, е учила от майка си и баба си. "Взела съм ги от огнището. Добруджанската песен е тежка за изпълнение. Такава е и "Лале ли си" - споделя певицата. Тя разказва, че дълги години не е можела да пее песента "Години, години", тъй като била любимата песен на майка й. Тя е пеела, докато тъкала на стана. "Като я запея и сега, нещо ме хваща за гърлото и виждам мама" - допълва Верка Сидерова.
Тя представи автобиографичната си книга "Лале ли си" и отбеляза юбилея си в Добрич. "Идеята за книгата е възникнала на празника на Добрич - 25 септември, през миналата година" - обясни издателят Николай Мирчев. "Когато запея песен, най-често се сещам къде съм я научила. Аз обикновено бях винаги с мама, така че песни имаше в изобилие" - споделя певицата и добавя, че е изживяла песните си.
Солистка над 30 години на ансамбъл "Филип Кутев", тя разказва как й се е наложило да учи набързо арабски песни в Сирия преди концерт. "Политика на ансамбъла беше, като сме в дадена страна, да пеем тяхна песен" - спомня си Верка Сидерова.
Според нея чужденците ценят в нашия музикален фолклор неравноделните тактове. В. Сидерова се надява правнучката й Яна да я наследи, тъй като била много музикална.

 

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 1220

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 796

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1381

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ