14 Април 2021сряда01:24 ч.

Зад ъгъла

Великият комбинатор или вдъхновен певец на археологическата чалга

/ брой: 182

автор:Алеко Бичевски

visibility 2017

"Неуморимият пропагандатор на сензационни археологически открития Б. Димитров извади нова сензация. Имали сме си наш, роден Помпей на нос Акин, близо до Черноморец".
Информация в агенция "Медиапул".

Ако в родното историко-археологическо съсловие някой може да бъде сравнен с Великия комбинатор Остап Бендер, то това безспорно е геният от Созопол, и още - бос на НИМ, министър без портфейл, общински съветник, дважди кандидат за депутат, водещ на ТВ предаване, и пръв приятел на Борисов и Дянков, а преди това, докато бе изгодно, и на Първанов и Овчаров.
Още в ранните си години созополският класик прави фундаменталното откритие, че историческата и археологическата наука са интересни, но не твърде доходни професии. А дълбините на Созополския залив са нищо в сравнение с финансовата бездна, в която човек, както е известно, може да пропада цял живот. Оттам вероятно идва и страстта на родоначалника на историко-археологическата чалга към политиката, медиите и сензациите с мощи и вампири, от които може да падне някой лев. След всяко подобно "откритие" половината от сериозните учени се държат за главата, а другата половина за корема.
По същата причина бе измислена неотдавна и правителствената програма "Виа Понтика": уж да се открият нови сензационни разкопки, а всъщност да се измъкнат определени парични знаци от финансовия министър, своевременно зарибен за археологията. Само че "Понтийският път", според естествениците, означава миграционния път на птиците от север на юг и обратно. И няма нищо общо с културната история на българското Черноморско крайбрежие. Няма значение, важно е оборотът да върви. Мощите и вампирите носели повече печалба от един завод, провиква се Великият комбинатор. По този повод форумец в "Медиапул" пише: "С това си твърдение Б.Д. потвърди, че е невменяем". А друг добавя: "За много по-малко изтрещяване в белите държави принудително настаняват в съответните заведения." Ето такава е реакцията на културната публика към "откритията". Но явно историко-археологическата чалга не е насочена към въпросната публика, а към друг електорат. Впрочем нищо чудно тази дейност да се инспирира и от най-високо правителствено място. Защото, ако нашият герой продължава със същия темп да открива Помпеи, вампири и мощи, и при декларираната им рентабилност, нищо чудно това да се окаже, в крайна сметка, единственият начин да излезем от кризата, за която Дянков вече 7-8 пъти съобщи, че си е тръгнала. Простено му е. Докато се мотае по "откритията" на Б.Д., логично не му остава време да разбере какво става в държавата и икономиката.
Въпреки неуморната си дейност созополският титан никога не забравя родата.  Дъщерята бе назначена в собственото му тв предаване, за да вземе някой хонорар. Приятелят на дъщерята неизменно ходи след него - ту е на работа в общината, ту в НИМ, ту е съветник на министъра без портфейл. Но където и да е, никой не може да каже с какво точно се занимава.
Междувременно маса градове в страната се сдобиват със свои прескъпи луксозни истории, написани от созополския класик и издадени (eстествено от издателството на неговия племенник) на принципа "идеите наши - парите ваши". Тщестлавните кметове не се стискат твърде за финанси.
Запознати твърдят, че вече две години, в нарушение на закона, нашият човек работи в НИМ като временно изпълняващ длъжността директор. Но, ако бъде направен конкурс, както изисква зоконът, той не може да се яви на него, тъй като е в пенсионна възраст. Голяма драма! Веждито, от своя страна пък, не смее да обяви въпросния конкурс, въпреки че го задължава законът, защото го е страх от Б.Б., който пък го е страх от Б.Д., че ако го махне и от НИМ, както го махна от министър, от прав приятел Б.Д. ще му стане пръв враг. И то опасен враг, с достъп до медиите, поради перменентните си археологически "открития".
Може би следващото правителство най-после ще пенсионира неуморния комбинатор и откривател. Докато още не е открил потъналата Атлантида в Созополския залив.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ