16 Юли 2025сряда18:16 ч.

Великденските базари заляха Виена

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 121

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. Традиционни за цяла Западна Европа са великденските базари. В Австрия те се откриват поне две седмици преди Великден. Естествено основната стока на тези базари са ръчно боядисаните яйца, но се предлагат и произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение.
Великденският базар пред двореца "Шьонбрун", който тази година се провежда за десети път, се смята за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 45 магазинчета предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата се радват най-много на детската "фабрика" за производство на великденски зайци от марципан, където професионални сладкари с удоволствие им разкриват тайните на занаята си. За малчуганите ще бъде открит детски театър, в който могат да си починат след търсенето на великденски яйца. През това време родителите им могат да се насладят на джаз концерт на открито, научи ДУМА от Ирина Симова, ръководителка на КомПРес София - Бюро за връзки с община Виена.

Снимка (c) Schiffl


На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка, а на базара на "Калвариенберг" ще бъде организирано детско шествие.
Виена се готви дълго за един от най-светлите християнски празници: първият от базарите беше открит още на 22 февруари, а останалите са отворени от 24 март до 9 април, понеделника след Великден, който тази година католиците празнуват на 8 април.
Традиционно великденските деликатеси в Австрия са запазени за предиобеда на неделята. Традицията изисква преди обилната късна закуска ястията да се осветят в черквата (повечето австрийци са католици). Освещаването на ястия по време на Великденската служба датира в Австрия от ХII век. Гозбите и боядисаните яйца се носят в кошници, покрити с ръчно бродирани кърпи.
На трапезата в този ден не бива да липсват боядисани яйца, сладък великденски хляб, хляб и сол, а така също и т. нар. великденска шунка, която се яде с прясно настърган хрян. За това ястие се сварява пушено, нетлъсто парче свинско месо, което след това може да бъде запечено във фурната в тесто. Великденската закуска завършва със сладък хляб, подобен на нашите козунаци. От същото тесто с мая се приготвят и дребни сладки или се изпича сладкиш във формата на плитка. Произходът на тези австрийски козунаци не е известен със сигурност, но има твърдения, че те са попаднали в австрийската кухня от Словения и Бохемия.
И днес семействата продължават да спазват традицията на великденската закуска, защото се смята, че тя носи здраве и късмет през цялата година. А великденските зайци, които не са описани в учебниците по зоология, носят боядисаните яйца. Както яйцето, така и заекът са символи на плодородието.
 

Тръмп плаши Русия с "тежки мита"

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 129

Лавров се срещна със Си Дзинпин

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 129

Разследват евродепутат, за когото Аушвиц е "фейк"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 129

Символ

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 129

Приключи ли терапията

автор:Евгени Гаврилов

visibility 382

/ брой: 129

Епични провали

visibility 394

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ