14 Април 2021сряда23:46 ч.

Трети март

Величието на един обикновен руски човек

/ брой: 42

visibility 9

Георги ЖУЛЕВ,
гр. Бяла, област Русе

Споменът ме връща в далечната 1957 г., когато хиляди български младежи по призива на ДКМС заминахме на работа като миньори в каменовъглените мини на Донбас, където се трудихме, учихме и работихме в продължение на три години. И както нашите предци - героите на Шипка, рамо до рамо с руси и украинци, внуците и правнуците на воините на ген. Столетов, добивахме черното злато. В трудните моменти чувствахме подкрепата на братята руси и украинци. Бяхме повече от братя в забоите и в празниците. Паметни ще останат вечерите в Дома на културата с рециталите, песните, танците и веселията на дружбата. Широка и необятна е руската душа. Бяхме добре дошли във всеки руски дом. На тази наша дружба посветих стихове, които бяха публикувани в донбаските вестници.

За една такава паметна вечер, която остави дълбоки следи в живота на българската младежка бригада, искам да разкажа. Бяхме настанени и работехме в град Доброполье, Красноармейски район на Донецка област. Ръководството на групата и на  местното ръководство на мината бе проучило и открило, че в град Ростов на Дон живее един от малцината живи участници в боевете на Шипка.

В тази незабравима вечер наш скъп гост бе Андрей Тимофеевич Роговой, един от защитниците на връх Шипка. Огромната зала в Дома на културата бе празнично украсена. Грамадни букети и кошници с цветя грееха на сцената. Под светлината на прожекторите хилядното множество от българи и руси очаквахме ветерана-герой от руско-турската война. Появи се скромен, усмихнат, обикновен руски човек. И въпреки достолепната му възраст, личеше осанката на гренадира от Столетовите полкове. Гръмна музика. Андрей Тимофеевич трепна, изправи снага и, преди да се опомни, ние, българските младежи, го понесохме на ръце над хилядното множество към сцената. Сякаш буря разлюля залата под мощното "Ура!", изтръгнало се от гърдите на българи и руси. Всички ние се докоснахме и преклонихме пред легендата от Шипченската епопея. Този обикновен руски човек, минал през пламъците на войната, сякаш слязъл от картините на Верещагин, със сълзи на очи ни прегръщаше нас, потомците на българските опълченци, и навярно се връщаше към подстъпите на чутовния връх. 

Отрупан с цветя и подаръци, Андрей Тимофеевич усмихнат приветстваше морето от хора, дошли да отдадат своята безгранична почит и уважение към участника в една велика освободителна война.

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 135

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 178

/ брой: 73

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ