21 Януари 2021четвъртък04:05 ч.

Вечните билетчета

/ брой: 5

автор:Деси Велева

visibility 378

Позабравената тема за така наречената тикет система за таксуване на пътуванията в градския транспорт в София пак изплува тези дни. И то не защото е готова за прилагане, а защото отново е нарушен график и е изпуснат срок. Вече малцина си спомнят скандалите около сключването на договор за реализация на новостите, който гълта близо 90 милиона лева от парите на столичани. Защото времето върви, а нищо не се случва. 

Сега пак има обещания за успешен старт на системата през май, тъй като всички електронни устройства, които ще обслужват пътниците, са монтирани. Само дето общинската власт пропуска да спомене, че не апаратите са в основата на проекта. Те стоят в режим на изчакване вече една година в някои превозни средства, за да преминат в работен режим. Не са най-важни и камерите, които ще отчитат пътниците и евентуално ще следят за гратисчии. Смисълът на тикет системата всъщност бе да се направи цената на превоза по-справедлива за отделния пътник - не да пътуваме за 2 и за 12 спирки срещу една й съща сума, а тя да е различна. Вариантите са два и са изпитани по целия свят - билетът да е или според пропътуваното време, или според изминатото разстояние. Това е темата, върху която трябваше да е мислено през последните години, защото тя е най-сложна за прилагане и контрол. По нея обаче очевидно не е разсъждавано по същество, а тепърва ще се обсъжда. 

Хаосът в тикет системата предстои и месец май няма да е краят, а отправната му точка. Като завалят идеи за билети за 30, 60 или 90 минути с различни цени и спорове дали така пътуването ще поскъпне или ще поевтинее, тогава ще гледаме сеира на общината. Така че не чакайте новите електронни билети скоро и не бързайте да пращате хартиените в пенсия. Перфораторът още дълго време ще щрака. 

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ