04 Август 2020вторник12:12 ч.

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

автор:Дума

visibility 1237

Цените на над 200 клинични пътеки ще бъдат завишени средно с около 14 процента. В същото време ще се намали с около 7 на сто лимитът за прием в болница. Мерките са опит да се пресече източването на НЗОК през ненужни хоспитализации и да се насочат средства към лечението на болните. Това предвижда Националният рамков договор, който касата и Лекарският съюз трябва да подпишат. Днес документът бе подробно разискван от БЛС. Съсловната организация даде мандат на своето ръководство да подпише новия договор.

Текстовете, свързани с лекарствата за хронично болни, които касата поема, и срещу които БЛС протестира вчера, отпаднаха. Така нещата остават в досегашния си вид и на пациентите няма да им се налага да плащат определени медикаменти от джоба си.

Стана ясно, че спорните текстове всъщност били грешка на ниво работна група. Това обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той получил уверението на шефа на надзора на касата Жени Начева, че няма да се ограничи броят на изписваните и плащани от НЗОК лекарства за хронични заболявания. По думите на д-р Маджаров, новият рамков договор е по-добър и заслужава да се подкрепи.

Жени Начева коментира намаляването на лимитите да прием в болница. Така, според нея, няма да се ограничи достъпът на пациентите до болничните заведения, но ще се намалят ненужните хоспитализации. Цената на много от клиничните пътеки е увеличена, а има и такива, на които е увеличен болничният престой.

С лекарския съюз се обединихме да има регулаторни механизми да не се връщат пациентите, но лечебните заведения така да оптимизират и балансират разходите си, че в рамките на бюджетите, които получават, да обслужват пациентите си, заяви Начева.

Никоя болница няма да може да каже вече: Не мога да ви приема, защото ми е свършил лимитът. Ще има лимит, но това няма да е основание да спира приемът на пациентите, увери от своя страна д-р Маджаров.

В новия НРД е договорено да няма лимит за профилактичните прегледи, както и те да могат да се извършват дори когато пациентът е посетил лекаря си по повод остро състояние.

В момента около 52% от осигурените посещават джипито си за профилактичен преглед през годината, въпреки че по закон той е задължителен. Маджаров не смята, че при липсата на ограничение ще се стигне до свръхпотребление. По думите му целта е наистина да няма ограничение за хората, които желаят да минат на профилактичен преглед.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 116

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 358

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 351

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ