24 Януари 2020петък05:23 ч.

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

автор:Дума

visibility 737

Цените на над 200 клинични пътеки ще бъдат завишени средно с около 14 процента. В същото време ще се намали с около 7 на сто лимитът за прием в болница. Мерките са опит да се пресече източването на НЗОК през ненужни хоспитализации и да се насочат средства към лечението на болните. Това предвижда Националният рамков договор, който касата и Лекарският съюз трябва да подпишат. Днес документът бе подробно разискван от БЛС. Съсловната организация даде мандат на своето ръководство да подпише новия договор.

Текстовете, свързани с лекарствата за хронично болни, които касата поема, и срещу които БЛС протестира вчера, отпаднаха. Така нещата остават в досегашния си вид и на пациентите няма да им се налага да плащат определени медикаменти от джоба си.

Стана ясно, че спорните текстове всъщност били грешка на ниво работна група. Това обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той получил уверението на шефа на надзора на касата Жени Начева, че няма да се ограничи броят на изписваните и плащани от НЗОК лекарства за хронични заболявания. По думите на д-р Маджаров, новият рамков договор е по-добър и заслужава да се подкрепи.

Жени Начева коментира намаляването на лимитите да прием в болница. Така, според нея, няма да се ограничи достъпът на пациентите до болничните заведения, но ще се намалят ненужните хоспитализации. Цената на много от клиничните пътеки е увеличена, а има и такива, на които е увеличен болничният престой.

С лекарския съюз се обединихме да има регулаторни механизми да не се връщат пациентите, но лечебните заведения така да оптимизират и балансират разходите си, че в рамките на бюджетите, които получават, да обслужват пациентите си, заяви Начева.

Никоя болница няма да може да каже вече: Не мога да ви приема, защото ми е свършил лимитът. Ще има лимит, но това няма да е основание да спира приемът на пациентите, увери от своя страна д-р Маджаров.

В новия НРД е договорено да няма лимит за профилактичните прегледи, както и те да могат да се извършват дори когато пациентът е посетил лекаря си по повод остро състояние.

В момента около 52% от осигурените посещават джипито си за профилактичен преглед през годината, въпреки че по закон той е задължителен. Маджаров не смята, че при липсата на ограничение ще се стигне до свръхпотребление. По думите му целта е наистина да няма ограничение за хората, които желаят да минат на профилактичен преглед.

Каша във властта заради хазарта

автор:Ростислава Иванова

visibility 104

/ брой: 16

Кабинетът прие плана за Перник, чака се решение от СОС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

България остава начело в ЕС по корупция

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 16

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 16

Китай затвори 5 опасни града

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 16

Кратки новини

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 90

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 163

/ брой: 16

Прозъбени баири

visibility 70

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ