06 Август 2020четвъртък11:10 ч.

Вазови чествания в Националната библиотека

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 329

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 170-годишнината от рождението на народния поет Иван Вазов с изложбата "Певец на две епохи" с подбрани издания на творби и оригинални документи от фондовете на НБКМ. Тя се открива на 7 юли от 11 ч. в централното фоайе.

В нея важно място заема първото цялостно издание на "Под игото" от 1894 г. Представени са първите издания и преводите на романа на над 20 езика, сред които английски, френски, немски, руски, испански, но и по-редки и екзотични като хинди, фински и арабски. Специално внимание е отделено на книгите с автограф "Песни за Македония: 1913-1916 г." и том 1 на "Пълно събрание съчиненията" от 1911 г. Приживе Вазов работи с известни издатели, които го подкрепят безрезервно - Тодор Ф. Чипев, Драган В. Манчов, Христо Г. Данов, Александър Паскалев, братя Прошекови. Ще видим и творбите на Вазов за деца.

"Българийо, аз всичко тебе дадох..." е юбилейна изложба, представяща житейската и творческата биография на Вазов, предоставена от Националния литературен музей. Специално място в нея е посветено на семейството - майката на поета Съба Вазова, братята му - ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния, престоят му в Свищов, Русе, Берковица и годините, в които твори в Пловдив, изгнаничеството му в Одеса и появата на първия български роман "Под игото". 

НЛМ представя ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея - Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, ордена "Св. св. Кирил и Методий", Царския указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси. В експозицията са включени още снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници. Националният литературен музей подготвя и юбилеен вестник по повод годишнината.

Проектите са осъществени с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Изложбите може да бъдат разгледани до 7 август.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 426

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 323

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ