11 Декември 2023понеделник00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Емилия Костадинова

Въвеждат точкова система при санирането

282 млн. лв. ще бъдат отпуснати за втория етап на енергийното обновяване на сградите

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 521

Живеещите в многофамилни сгради ще имат достъп до над 282,4 млн. лв. през втория етап на Програмата за енергийно обновяване. Общият размер на средствата за добре познатото саниране са 1,4 млрд. лв., но само през първия етап сградите ще бъдат финансирани със 100% грант. През втория ще се финансират 80% от разходите за енергийно обновяване, а останалите 20% ще бъдат осигурени със самоучастие на собствениците.

Министерството на регионалното развитие вече публикува за обществено обсъждане Насоки за кандидатстване през втория етап на процедурата. Документите са идентични с тези от първия етап. Предвижда се минималният размер на заявените средства по всяко индивидуално предложение за изпълнение на инвестиция да е 50 000 лева, а максималният да не надхвърля 7 500 000 лева. Както при първия етап, по процедурата ще могат да кандидатстват многофамилни жилищни сгради, като в тях трябва да има поне четири самостоятелни обекта, които принадлежат на повече от един собственик.

Максималният брой точки, който може да получи всеки проект, е 140. Според един от критериите за оценяване например най-много - 25 точки, ще носят проектите, в които собствениците на над 95% от идеални части от общите части на етажната собственост са подкрепили изпълнението на проекта за саниране. Ако това са сторили под 80% от собствениците, то проектът ще получи само 10 точки. Сред другите критерии е разгънатата  застроена площ на сградата, входа или блока. Ако тя е над 5 000 кв.м, то проектът получава максималните 20 точки. Освен тези критерии има и критерии за административна допустимост. Според тях предложението за съответния проект трябва да е подадено в рамките на крайния срок, съгласно Насоките за кандидатстване. В случай че това изискване не е спазено, предложението се отхвърля, без да се проверява съответствие със следващите критерии за оценка.

Разходи за консултантски услуги за попълване на формуляра за кандидатстване и приложенията към него, както и разходи за външни услуги за подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки не са допустими за финансиране по настоящата процедура. Срокът за кандидатстване по настоящата процедура е не по-късно от 16 часа на 31.12.2023 г., уточняват от МРРБ.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 938

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 901

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ