27 Януари 2023петък19:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Снимки Емилия Костадинова

Въвеждат точкова система при санирането

282 млн. лв. ще бъдат отпуснати за втория етап на енергийното обновяване на сградите

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 1250

Живеещите в многофамилни сгради ще имат достъп до над 282,4 млн. лв. през втория етап на Програмата за енергийно обновяване. Общият размер на средствата за добре познатото саниране са 1,4 млрд. лв., но само през първия етап сградите ще бъдат финансирани със 100% грант. През втория ще се финансират 80% от разходите за енергийно обновяване, а останалите 20% ще бъдат осигурени със самоучастие на собствениците.

Министерството на регионалното развитие вече публикува за обществено обсъждане Насоки за кандидатстване през втория етап на процедурата. Документите са идентични с тези от първия етап. Предвижда се минималният размер на заявените средства по всяко индивидуално предложение за изпълнение на инвестиция да е 50 000 лева, а максималният да не надхвърля 7 500 000 лева. Както при първия етап, по процедурата ще могат да кандидатстват многофамилни жилищни сгради, като в тях трябва да има поне четири самостоятелни обекта, които принадлежат на повече от един собственик.

Максималният брой точки, който може да получи всеки проект, е 140. Според един от критериите за оценяване например най-много - 25 точки, ще носят проектите, в които собствениците на над 95% от идеални части от общите части на етажната собственост са подкрепили изпълнението на проекта за саниране. Ако това са сторили под 80% от собствениците, то проектът ще получи само 10 точки. Сред другите критерии е разгънатата  застроена площ на сградата, входа или блока. Ако тя е над 5 000 кв.м, то проектът получава максималните 20 точки. Освен тези критерии има и критерии за административна допустимост. Според тях предложението за съответния проект трябва да е подадено в рамките на крайния срок, съгласно Насоките за кандидатстване. В случай че това изискване не е спазено, предложението се отхвърля, без да се проверява съответствие със следващите критерии за оценка.

Разходи за консултантски услуги за попълване на формуляра за кандидатстване и приложенията към него, както и разходи за външни услуги за подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки не са допустими за финансиране по настоящата процедура. Срокът за кандидатстване по настоящата процедура е не по-късно от 16 часа на 31.12.2023 г., уточняват от МРРБ.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ