13 Август 2020четвъртък13:45 ч.

Въвеждат помощи за вода от догодина

По искане на БСП парламентът възложи на МРРБ да изготви Закон за ВиК

автор:Дума

visibility 9

До средата на 2020 година Министерството на регионалното развитие трябва да започне да изплаща водни помощи на принципа на енергийните, предназначени за социално слаби българи. Това е едно от решенията, които днес гласуваха депутатите, след дебат по за проблемите в сектора, иницииран от БСП. Народните представители изслушаха ресорния министър Петя Аврамова, а след това приеха решение, с което задължиха МРРБ да изготви Закон за ВиК до 15 май догодина. До тази дата законопроектът трябва да бъде обявен за обществено обсъждане.

Първоначално искането на левицата бе проектът на закон да бъде внесен в срок до 31 април, а до 30 септември министърът да предложи актуализация на Стратегията за развитие на ВиК сектора. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят проекта, но направиха някои редакции. Така срокът за новия закон стана 15 май.

По предложение на ГЕРБ министърът на регионалното развитие ще трябва да информира два пъти годишно през юни и декември Народното събрание за напредъка по изпълнението на плана за действие по изпълнение на мерките по стратегията за развитието на ВиК за периода 2014 и 2023 г. и при необходимост да предложи на МС актуализация на стратегията.

Министър Петя Аврамова заяви, че ще се направи всичко възможно от средата на идната година да започне въвеждането на водни помощи.

Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция, режим, високи цени за лошо качество и отровна вода, коментира от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че в сектора са нужни сериозни реформи както и сериозни инвестиции, за да се предотвратят нови кризи, подобни на тази в Перник.

Нинова изброи няколко причини за тежката ситуация във водния сектор – лошо управление на язовирите, източване на средства от проекти, свързани с водни съоръжения, пълен административен хаос и управленско безхаберие.  МРРБ прехвърля отговорността на Министерството на околната среда и водите. Министерството на околната среда и водите на областните управители. Областните упавители на ВиК дружествата. При язовирите на държавната консолидационна компания, на кметовете и общинскикте съвети. Никой не знае какво прави в този сектор, описа ситуацията Нинова.

Идеята за водните помощи е да се въведат минимални количества вода за потребление от домакинство, които ще се заплащат от бюджета.

За водни помощи се говори от около 15 години, но в последните 2-3 години темата се повдига по-сериозно. По сметки на КНСБ, която цитира Световната здравна организация, за да се гарантира задоволяването на основни потребности на човек, са необходими между 50 и 100 литра на ден, което прави между 1.5 и 3 кубика на месец на човек. Ако 500 000 семейства имат нужда от водно подпомагане, при сегашните цени на водата, са нужни някъде към 50 млн. лева, сочат сметките на синдиката.

Припомняме, че днес излезе становище на пернишката прокуратура, според което регионалният министър Петя Аврамова и екоминистърът Нено Димов са отговорни за кризата с водата в Пернишко.

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 211

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 283

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 249

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 154

Поне двама загинали при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 5

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 78

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 539

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 358

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 234

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ