04 Юли 2020събота06:09 ч.

Въпросът за Шенген остава в дневния ред

Билетите за шоуто на звездата в София ще бъдат пуснати в продажба на сензационно ниски цени

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 2

Въпросът за разширяването на Шенген с България и Румъния не е отпаднал от дневния ред на предстоящото в края на седмицата заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Това съобщи в Брюксел дипломат от полското председателство на ЕС, пожелал анонимност.
По неговите думи се очаква съветът да разгледа предложението за поетапно присъединяване на двете страни към пространството - до края на годината с въздушните и морските граници, а след годишния доклад по механизма за сътрудничество и оценка догодина - и със сухопътните. Дипломатът уточни, че от юридическа гледна точка е наложително подобна стъпка да бъде утвърдена с едно единствено решение. Той добави, че досега осем страни са влизали в Шенген по този начин.
Представителят на председателството определи темата като "много чувствителен въпрос" и заяви, че предстои да се установи дали единствено Холандия е против приемането на България и Румъния, след като има информации за сериозен дебат по темата и във Финландия. Председателството ще направи всичко възможно въпросът да намери решение преди последния Европейски съвет до края на годината, посочи дипломатът. Той добави, че председателството се опитва да бъде възможно най-изобретателно в търсенето на решение и за отговор на основателните очаквания на България и Румъния.
Досега нищо не показва, че двете страни няма да могат да се справят с опазването на външните граници на ЕС, коментира той. По неговите думи механизмът за сътрудничество и оценка би могъл да даде допълнителни гаранции за готовността на страните за опазване на Шенгенското пространство, но отбеляза, че връзката между този механизъм и оценяването на готовността за присъединяване към пространството, свободно от граничен контрол, е политическа, което "усложнява нещата още повече".

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ