11 Декември 2023понеделник15:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В здравеопазването - всичко започва отначало

Реформата следва да бъде адаптирана към реалностите в живота, а не обратното

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 2061

Донка Михайлова

В края на миналата седмица здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова отиде в Троян, за да каже това, което всички в града очакваха от нея - че изготвената областна здравна карта е невалидна. Не каза само защо ръководеното от нея Министерство на здравеопазването преди месец пусна заповед да бъдат подготвени за седем дни областни здравни карти, при положение, че в Народното събрание е пред приемане промяна в Закона за лечебните заведения. Едно от измененията е свързано с критериите и организацията на подготовка на здравните карти.
С картата (току-що изготвена и вече отменена) се предвиждаше да се закрият две от отделенията на троянската болница. Става дума за  онова лечебно заведение, което министър Нанев посочи като пример за добра общинска болница, а заместникът му д-р Митрев обясняваше, че ще лекува пациентите на други закрити съседни болници.
Странно за гордите със своята болница троянци бе това, че новата здравна карта предвиждаше закриване на най-голямата им гордост - акушеро-гинекологичното отделение. Същото това отделение, което в областта, а и в по-широк периметър се ползва с особен авторитет заради високия професионализъм на работещите в него.   Според критериите на МЗ обаче то трябваше да бъде закрито, защото не му достигаха 30 раждания до заветните 300, а 720 операции годишно не му се брояха.
Хубаво е, че министър Борисова по път за Троян се беше сетила, че Министерският съвет е внесъл в Народното събрание поправка в Закона за лечебните заведения, който се гледа на второ четене в комисията по здравеопазване. На  министърката й се случват хубави неща по пътищата на Централна Северна България. Оставаме настрани нервите и тревогите на изстрадалите членове на комисиите за подготовка на картата, на местните власти, на лекарите, на пациентските организации. Всичко започва отначало.
Според промените в закона предстоят допълнения и изменения в съдържанието на областните здравни карти и на Националната здравна карта. Променят се и критериите, въз основа на които ще се разработват областните здравни карти - съответствие на дейността на лечебното заведение с утвърдените медицински стандарти; осигуреност на лечебното заведение за болнична помощ с медицински кадри на основен трудов договор; налична изправна медицинска апаратура в лечебното заведение; възможността за осигуряване на 24-часов прием на пациенти от лечебното заведение. Съответствието на лечебните заведения за болнична помощ с тези критерии е условие за получаване на финансиране от републиканския бюджет или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Променя се и съставът на комисията за изработване на картата, като неин ръководител става областният управител. В комисията според предложение на здравната комисия на Народното събрание се предвижда да участват представители само на две общини от областта.
Не завиждам на областните комисии, ще трябва да работят в условия на неясни правила, при изключително висок обществен натиск. Разпратените в лечебните заведения указания, съгласно които се определят нивата на компетентност на клиниките и на отделенията, се разминават с посочените в закона стандарти. Отделен въпрос е доколко има стандарти и какви са те. Съществено разминаване има в изискването за брой специалисти, примерно по хирургия за първо, второ, трето ниво, в стандартите и в нивата на компетентност.
Друг тежък въпрос е кои ще са двете общини във всяка област, които ще бъдат представени в комисията. Странно защо на свое заседание здравната комисия на Народното събрание реши, че кметове на две от общините в област ще защитават  интересите не само на своите общини, но и на общините, с които имат конкурентни интереси.
Явно е, че нещата започват отначало. Явно е и това, че има осъзнатост за безсмислието на вече направеното.
Между всички институции, които имат отношение към този процес, е нужно съгласие, че критериите за съставяне на областните здравни карти следва да бъдат променени и разширени. Те трябва да бъдат гъвкави и съобразявани с конкретните реалности. 
Реформата следва да бъде адаптирана към реалностите в живота, а не обратното. В противен случай животът ще я пребори, но на твърде висока цена.

ВРЕМЕТО: Сняг в навечерието на астрономическата зима

автор:Дума

visibility 52

200 коли на пияни или дрогирани отнети от полицията в Бургас

автор:Дума

visibility 92

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

автор:Дума

visibility 83

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 120

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 113

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ