02 Март 2021вторник10:18 ч.

В защита на съгласието

/ брой: 264

автор:Дума

visibility 45

Гл.ас. д-р Чавдар СТОЯНОВ

С всеки ден протестите стават все по-агресивни, радикализирани, без визия за бъдещото развитие на страната, но не по-многобройни. Просто придобиват яростен оттенък и за съжаление вече натрапчиво напомнят за късната есен на 1996-а и мрачната зима на 1997-а, когато кипнаха политическите страсти. Режимът, който тогавашните събития доведоха на власт, не бе нито демократичен, нито толерантен, още по-малко социален и европейски. Управлението на Иван Костов заложи началото на големия грабеж на прехода, отхвърли диалога, игнорира съгласието, разруши солидарността, съсипа значими индустриални постижения, създавани с десетилетия.
Днес отново реваншисти яхват недоволството, а част от студентите цинично биват употребявани за политически цели в развихрящото се общо политическо противоборство. Без да се дава възможност за изява и на другата гледна точка - против окупациите, в подкрепа на Орешарски, срещу дестабилизацията и хаоса в държавата в навечерието на зимата, в защита на все по-застрашения граждански мир.
Не разбирам позицията, че не било необходимо свикването на национален митинг, който да консолидира привържениците на кабинета и да отхвърли призивите за реваншизъм и платените провокации, рушащи конституционния ред. Можело да се провокира сблъсък. Не съм съгласен. Чрез национална демонстрация ще се обективира ясна увереност, че българите не са заложници на провалената десница. Българското общество е разделено, съществуват разнолики групи и демокрацията предполага равнопоставеност в политческия дебат и изява на всички гледни точки, а не едностранчивост и телевизионни манипулации.
Левицата няма право да стои безучастна пред виковете "червени боклуци" и горенето на лика на премиера, пред самоуправството на самопровазгласилите се за "ранобудни" младежи и подкрепящите окупацията реститути, разиграващи батални сцени в центъра на София. Гражданите са свободни и могат мирно и според изискванията на закона да изразяват своя граждански протест и остро несъгласие с ретроградните опити за шантаж, обявявайки се в подкрепа за стабилните и работещи институции, обединявайки се около няколко национални приоритета.
Бежанският поток е сериозно предизвикателство, което идва в тежък социален момент. Вихрят се ксенофобия и откровени призиви и прояви на расизъм и нетолерантност, рушащи правата на човека и основните свободи. Необходим е мощен призив за активност в защита на Конституцията и законността, против конфронтацията и езика на омразата. Начинът мнението на хората да бъде чуто е един - национална демонстрация в София. Заливащата ни омраза се нуждае от ответна реакция - цивилизована, мирна, демократична.
Случващото се след парламентарните избори не е изненада. Този филм сме го гледали, знаем как завършва и какво следва. Имаме ли право на безучастност? Предсрочни избори не са необходими, ГЕРБ нямат право да се докосват до властта след проваления четиригодишен мандат. Аргументите на разума и солидарността са по-силни. Нека ясно ги отстояваме чрез гражданска активност, защото след месец или два може да е късно.
 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ