27 Септември 2021понеделник23:13 ч.

На тристранката: събраха се и не се разбраха отново за болничните

В Тристранката не се разбраха за ограничаване на злоупотребите с болнични

От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки нает от 2011 до 2019 г., в Европа са 6

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 560

Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист, но отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Това стана по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори не се разбраха по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични. 

От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки, нает от 2011 до 2019 г. при условие, че 2/3 от работещите не вземат нито един болничен през годината, обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му европеецът боледува средно 6 дни. Велев отхвърли позицията на държавата, че не желае да плаща за своя сметка първите 3 дни боледуване и не приема предложението на бизнеса да се въведе наказание за работника, ако се докаже измама. 

Експертът от КТ "Подкрепа" Валери Апостолов категорично възрази на Велев и заяви, че данните за болничните дни около празниците са 4 пъти по-малко, отколкото през другите периоди на година.

Бизнесът повдигна темата за болничните в края на 2019 г. и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите 3 дни, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на НОИ показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 млн. лв., през 2018 г. са достигнали 500 млн. лв. За НОИ разходите нарастват с 82% за този период, а за бизнеса - със 130%, но най-голямата тежест се пада на болничните с продължителност между 8 и 30 дни.

При фалшив болничен обезщетенията да се връщат, а лекарят да подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами, предлага държавата. Друго нейно предложение е да има извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната Гранична полиция да проверява в регистъра на болничните и ако има, да се уведомява НОИ. Предлага се първият болничен лист да е максимум до 7 дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и издаваните от лекарските комисии. Освен това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите 3 дни боледуване, защото това би струвало още 200 млн. лв.

Румен Радев: Обществото ни вече е зряло за промяната

автор:Дума

visibility 68

Иван Гешев се изнесе от резиденция "Бояна"

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 185

Шефът на ББР обеща сигнали до прокуратурата

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 185

Сред "първенците" сме в ЕС по работещи бедни без отопление

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 185

Пътните строители пак плашат с протести

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 185

Засякоха африканска чума в Съединение

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 185

Социалдемократите побеждават в Германия

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 185

Гърция намали мигрантския натиск

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 185

Вучич възмутен от Запада

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 185

Топло до втрисане

автор:Ева Костова

visibility 76

/ брой: 185

Има ли усмирителна риза за поскъпването

автор:Мая Йовановска

visibility 123

/ брой: 185

Скопие търси сдобряване с копие

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 185

Вазовата независимост

автор:Боян Бойчев

visibility 105

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ