15 Юни 2021вторник17:00 ч.

На тристранката: събраха се и не се разбраха отново за болничните

В Тристранката не се разбраха за ограничаване на злоупотребите с болнични

От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки нает от 2011 до 2019 г., в Европа са 6

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 589

Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист, но отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Това стана по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори не се разбраха по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични. 

От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки, нает от 2011 до 2019 г. при условие, че 2/3 от работещите не вземат нито един болничен през годината, обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му европеецът боледува средно 6 дни. Велев отхвърли позицията на държавата, че не желае да плаща за своя сметка първите 3 дни боледуване и не приема предложението на бизнеса да се въведе наказание за работника, ако се докаже измама. 

Експертът от КТ "Подкрепа" Валери Апостолов категорично възрази на Велев и заяви, че данните за болничните дни около празниците са 4 пъти по-малко, отколкото през другите периоди на година.

Бизнесът повдигна темата за болничните в края на 2019 г. и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите 3 дни, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на НОИ показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 млн. лв., през 2018 г. са достигнали 500 млн. лв. За НОИ разходите нарастват с 82% за този период, а за бизнеса - със 130%, но най-голямата тежест се пада на болничните с продължителност между 8 и 30 дни.

При фалшив болничен обезщетенията да се връщат, а лекарят да подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами, предлага държавата. Друго нейно предложение е да има извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната Гранична полиция да проверява в регистъра на болничните и ако има, да се уведомява НОИ. Предлага се първият болничен лист да е максимум до 7 дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и издаваните от лекарските комисии. Освен това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите 3 дни боледуване, защото това би струвало още 200 млн. лв.

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 342

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 378

/ брой: 112

Дядото

автор:Щерю Наумов

visibility 236

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 277

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ