09 Юли 2020четвъртък01:59 ч.

На тристранката: събраха се и не се разбраха отново за болничните

В Тристранката не се разбраха за ограничаване на злоупотребите с болнични

От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки нает от 2011 до 2019 г., в Европа са 6

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 391

Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист, но отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Това стана по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори не се разбраха по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични. 

От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки, нает от 2011 до 2019 г. при условие, че 2/3 от работещите не вземат нито един болничен през годината, обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му европеецът боледува средно 6 дни. Велев отхвърли позицията на държавата, че не желае да плаща за своя сметка първите 3 дни боледуване и не приема предложението на бизнеса да се въведе наказание за работника, ако се докаже измама. 

Експертът от КТ "Подкрепа" Валери Апостолов категорично възрази на Велев и заяви, че данните за болничните дни около празниците са 4 пъти по-малко, отколкото през другите периоди на година.

Бизнесът повдигна темата за болничните в края на 2019 г. и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите 3 дни, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на НОИ показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 млн. лв., през 2018 г. са достигнали 500 млн. лв. За НОИ разходите нарастват с 82% за този период, а за бизнеса - със 130%, но най-голямата тежест се пада на болничните с продължителност между 8 и 30 дни.

При фалшив болничен обезщетенията да се връщат, а лекарят да подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами, предлага държавата. Друго нейно предложение е да има извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната Гранична полиция да проверява в регистъра на болничните и ако има, да се уведомява НОИ. Предлага се първият болничен лист да е максимум до 7 дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и издаваните от лекарските комисии. Освен това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите 3 дни боледуване, защото това би струвало още 200 млн. лв.

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ