27 Януари 2023петък19:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Снимка БГНЕС

Акцент

В София още властва метлата

Столичната община продължава да налива десетки милиони в чистота, но със съмнителен ефект

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 8

Деси ВЕЛЕВА


В София продължава да е на почит метлата. Тя властва по улици, подлези, градини, спирки и алеи. Десетилетия я размятат служителите на различни фирми, спечелили обществени поръчки за милиони, и няма изгледи да излезе скоро в пенсия. Механизираното почистване не е непознато на кметството, но все още е далеч от доминиращо присъствие по пътните настилки на града, сочат отчетите по план-сметките за чистота през последните години. 

Новото разпределение на средствата за почистването на столицата за следващата година бе представено наскоро от ръководството на кметството и е на дневен ред за обществено обсъждане до 3 декември. Едва след това докладът ще бъде разпределен по ресорните комисии и ще влезе за обсъждане и приемане в Столичния общински съвет. 

Общината отново се кани да дава рекордни суми за борба с мръсотията със съмнителен ефект, показват сметките. За следващата година ръстът на средствата, които ще се изразходват в тази област, е с 22,5 милиона лева повече от настоящата или с близо 40 милиона лева повече от предходната.

Снимка Михаела Катеринска

Над 260 милиона лева се предвижда да се дадат на почистващи фирми за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, за проучване, изграждане, поддържане и закриване на депата или други инсталации за отпадъци. Доколко е ефективно харченето им - вижда всеки: мръсни тротоари и градинки, затрупани контейнери за смет, ежегодно изненадани от снега общински служители. 

А метлата е в центъра. Тя илюстрира отлично какъв е шансът на софиянци да се измъкнат от общото бунище и да открият по-практичен и съвременен начин за употреба на парите им. За деветте месеца на тази година са изметени ръчно 846 000 дка площи, а механизирано - близо три пъти по-малко - 261 000 дка. Механичното почистване е намаляло с почти 30 на сто в сравнение със същия период на 2021 г. Парите за тази дейност също бележат спад - от 2,8 млн. лева на 2,1 млн. лева за тези две години. В плановете нещата обаче изглеждат далеч по-оптимистични и за следващата година пак се предвиждат повече площи за почистване. Резултатите ще видим в бъдещия отчет. 

Столичната община е решила да даде и 3,8 млн. лева допълнително на фирмите, които събират и извозват отпадъците. Дружествата, свързани с братя Домусчиеви, Румен Гайтански-Вълка и консорциуми около "Титан", вече ще си делят 78 млн. лева. годишно. Те спечелиха последните две рекордни обществени поръчки, за да се наместят удобно и постоянно на този доходен пазар.

Основните разходи на общината и през следващата година ще са за цялостното поддържане на обществените площи, сочи още план-сметката. Те са в размер на 101,5 млн. лева или с 5 млн. лева повече от настоящата година. Най-голямо увеличение е предвидено по перото за третиране на битовите отпадъци - 8,7 млн. лева. В план-сметката обаче няма никакво обяснение какво налага този 25-процентов ръст на общия бюджет. 

В същото време за някои дейности в предишния бюджет има заложени доста средства, които не са усвоени. До края на септември не е направено нищо за рекултивация и надграждане на депо "Садината" - клетка 1 и клетка 2. Заложени са 1 милион лева, а не е направен и лев разход. По програмата от мероприятия за подобряване на техническата и инженерната инфраструктура и качеството на живот в район "Кремиковци" и район "Сердика" е изразходвана едва една трета от предвидените 600 000 лева. 

Нула лева стоят в графата за разходи, които е трябвало да бъдат направени и за изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди, за оптимизация на пречиствателната станция за отпадъчни води "Садината", за изграждане на площадки за третиране на строителни отпадъци и  на едрогабаритни отпадъци. Така още 2 милиона лева остават неусвоени. Много ниско е изпълнението и по дейностите за закриване и завършване рекултивацията на депо за битови отпадъци в кв. "Суходол" и рекултивацията на депото в Долни Богров. Излиза, че за цялата дейност по проучване, проектиране, изграждане и закриване на депата за битови отпадъци за 2022 г., вместо 17,6 млн. лева, са изразходвани едва 4,3 млн. лева. 

Според предложената от управляващите план-сметка за чистотата за поредна година столичани няма да плащат по-висока такса смет. Тя остава 1,6 промила върху данъчната оценка за недвижимите имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятията, и 10 промила върху отчетната стойност за нежилищните имоти на предприятията. В предходни години общинските съветници от БСП предлагаха таксата да бъде намалена с 10 на сто заради по-голяма от предвидената събираемост по това перо, но идеята така и не беше одобрявана. 

Към 30 септември постъпленията от такса битови отпадъци са 169 млн. лева за текущата година и 40,9 млн. лева за минали години. Основен източник на това финансиране са юридическите лица или предприятията. Техният относителен дял в общата сума от такса смет е над 70 на сто през последните 3 години. За следващата година се очаква гражданите (физически лица) да платят 59 млн. лева за такса смет, останалите 155 млн. лева ще дойдат именно от предприятията. 

От план-сметката може да се види как са разпределени парите по райони и колко боклуци изхвърлят жителите им. Най-скъпо излиза сметосъбирането и извозването в район "Витоша" - 5,8 млн. лева. Жителите му обаче не изхвърлят най-много боклук - 24,4 тона на година. Над 31 тона се събират от обитателите на район "Люлин", но за почистването му се отделят по-малко средства - 4,5 млн. лева. Най-малко боклук произвеждат в малките и по-крайни райони - "Изгрев", "Триадица-център", "Банкя", "Кремиковци" и "Нови Искър". 

Очакваме тези предвидени милиони да бъдат разпределени и оползотворени по правилата, за да видим максимален ефект за средата нас.  

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ