18 Септември 2021събота23:43 ч.

В името на лифта

/ брой: 109

автор:Братя Ружеви

visibility 1318

Най-накрая държавата излезе от политическата кома, забрави дребнотемията и се зае с важните неща - да прокара закона за горите, който осигурява икономически комфорт на концесионерите на лифтовете и им дава усещането за истинска държавност и загриженост. След като видяхме, че законът най-накрая отново влезе в програмата на парламента, за да бъде приет на второ четене, въздъхнахме облекчено и се наканихме да хващаме най-накрая лифта за Витоша и да се възхищаваме най-накрая на работещата бизнессреда. Цяла зима лифтът не работи, защото концесионерът каза, че няма да го пусне, докато държавата не му гласува закона. И планината се изпразни като главата на министър по време на парламентарен контрол. Екозащитниците викаха срещу тези действия, гневяха се на държавата, обиждаха концесионера, ама, разбира се, нищо не стана, защото в България бизнесът е преди всичко. Държавата е лош стопанин, държавната собственост е сатанинска, постоянно повтарят телевизионните икономисти. Нито един от тях не обясни как така, след като държавата е толкова лоша, точно частникът реши да спре лифтовете и да прецака зимата на софиянци, но това са дребни подробности в пазарния пейзаж на страната.
Нашето възмущение беше породено от друго. Защо държавата толкова време се занимава с безполезни неща - закон за конфискацията, промени в Наказателния кодекс, закон за съдебната власт, вместо бързо да се организира и да удовлетвори претенциите на частника. Нали още от свещените икономически текстове знаем, че предприемачите са солта на земята и всяко тяхно желание е с божествен статут. Концесионерите са светлата сила, а държавата тъмната. Дори трябва да сменят надписа над Народното събрание: "Частната собственост прави силата". И вместо да се подчиняват на този религиозен повик към пазарна икономика, депутатите се занимават с някакви дребнотемия. Абе, хора, ние искаме лифтовете да тръгнат и пазарната икономика да цъфти.
В крайна сметка обаче депутатите от ГЕРБ изпълниха своя пропазарен дълг - показаха на частника, че той е техен господар, и му изпълниха желанието. Така показаха и на хората кои са истинските двигателни сили на обществото - не някакви си жалващи се еколози, а господарите на лифтовете, тези, които само с едно движение могат да блокират един град.
Сега вече лифтовете ще тръгнат, земята под тях ще бъде частна, икономиката ще върви, пазарът ще бележи ръст, а Витоша ще стане достъпна за всеки, който може да си позволи да плати цените. Защото господарите на пазара и на природата вече могат да искат каквато цена си пожелаят.
Всички са на тяхна страна.
В името на лифта.


 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ