02 Март 2021вторник22:27 ч.

В делтата на Далчев

Лъчезар Селяшки е намерил себе си в този труден труд и е оставил белезите на своята душа, влюбена в света на големия поет

/ брой: 274

автор:Велин Георгиев

visibility 1775

Уж отдавна съм престанал да се изненадвам от каквото и да било, а ето че най-неочаквано един по-млад събрат от Западните Родопи - поетът от Сатовча Лъчезар Селяшки, ме сюрпризира със студията си "В поетичния свят на Атанас Далчев" (издателство "Български писател"). Аз харесвам поезията на този автор и задоволството ми плюс изненадата се прибавиха с това томче, защото и аз гравитирам към въпросния свят, не откъсвам очи от неговата подредба, от божествения му порядък, от неговата и предметност, и асоциативна метафоричност.
Книгата е научно четиво. И оттук дойде изненадата ми. И уж студия, но написана от поет за поет. Със свои си такъми в науката - поетът е намерил себе си в този труден труд и е оставил белезите на своята душа, влюбена в света на Далчев. Той ме потопи изцяло в делтата на Далчевото широко разпростряло се пълноводие и ми говори и като познавач в литературната наука, обагряйки речта си с привнесена лирична тръпка, и като поет-тълкувател на сложния механизъм в символите - път, дом и предмети, разкривайки дълбочините на философско-психологическото и естетическо значение и функциите им в поезията на Далчев.
Архитектурният строеж на книгата на Селяшки прави впечатление с широката си научна всеобхватност - увереност и самочувствие наблюдавам във всяко действие и намерение за надникване във и зад нещата. Той оперира чудесно с голямата научна мотивация на водещи имена в културознанието, акцентирайки на проблеми като мит - литература, феноменология. И както е посочил в предговора проф. д-р Цветан Ракьовски, "в изложението си авторът следва висок интерпретаторски праг". Нещо като чичероне в Сътворението на Далчевия свят се чувства поетът културолог Лъчезар Селяшки и това е доказателство, че центърът на света е там, където е застанал Творецът. Та в делтата на поетичния свят на Далчев търсещият Човек не се е отказал от главната си задача - да разгадае Сътворението. Тоест да улови неуловимото.
----------
Книгата ще бъде представена на 29 ноември от 17 ч. в Националния литературен салон "Старинният файтон". За автора и творбата му ще говорят Велин Георгиев и Красимира Кацарска

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ