28 Юли 2021сряда06:56 ч.

В делтата на Далчев

Лъчезар Селяшки е намерил себе си в този труден труд и е оставил белезите на своята душа, влюбена в света на големия поет

/ брой: 274

автор:Велин Георгиев

visibility 1860

Уж отдавна съм престанал да се изненадвам от каквото и да било, а ето че най-неочаквано един по-млад събрат от Западните Родопи - поетът от Сатовча Лъчезар Селяшки, ме сюрпризира със студията си "В поетичния свят на Атанас Далчев" (издателство "Български писател"). Аз харесвам поезията на този автор и задоволството ми плюс изненадата се прибавиха с това томче, защото и аз гравитирам към въпросния свят, не откъсвам очи от неговата подредба, от божествения му порядък, от неговата и предметност, и асоциативна метафоричност.
Книгата е научно четиво. И оттук дойде изненадата ми. И уж студия, но написана от поет за поет. Със свои си такъми в науката - поетът е намерил себе си в този труден труд и е оставил белезите на своята душа, влюбена в света на Далчев. Той ме потопи изцяло в делтата на Далчевото широко разпростряло се пълноводие и ми говори и като познавач в литературната наука, обагряйки речта си с привнесена лирична тръпка, и като поет-тълкувател на сложния механизъм в символите - път, дом и предмети, разкривайки дълбочините на философско-психологическото и естетическо значение и функциите им в поезията на Далчев.
Архитектурният строеж на книгата на Селяшки прави впечатление с широката си научна всеобхватност - увереност и самочувствие наблюдавам във всяко действие и намерение за надникване във и зад нещата. Той оперира чудесно с голямата научна мотивация на водещи имена в културознанието, акцентирайки на проблеми като мит - литература, феноменология. И както е посочил в предговора проф. д-р Цветан Ракьовски, "в изложението си авторът следва висок интерпретаторски праг". Нещо като чичероне в Сътворението на Далчевия свят се чувства поетът културолог Лъчезар Селяшки и това е доказателство, че центърът на света е там, където е застанал Творецът. Та в делтата на поетичния свят на Далчев търсещият Човек не се е отказал от главната си задача - да разгадае Сътворението. Тоест да улови неуловимото.
----------
Книгата ще бъде представена на 29 ноември от 17 ч. в Националния литературен салон "Старинният файтон". За автора и творбата му ще говорят Велин Георгиев и Красимира Кацарска

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ