22 Февруари 2020събота03:30 ч.

В Брюксел започна грандиозен протест

Хиляди демонстранти се включиха в шествието по улиците на белгийската столица, за да протестират срещу програмите за строго ограничаване на разходите в Европа

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 630

Между 80 000 и 100 000 души се очаква да се включат в протеста, организиран от Европейската конфедерация на профсъюзите (CES) в рамките на деня на протестите в редица държави. Ако целта бъде постигната, това ще е най-голямото подобно шествие в Брюксел от декември 2001 г., когато CES мобилизира 80 000 души, за да поискат "по-социална Европа". "Работниците излязоха на улицата днес с ясно послание към ръководителите в Европа, все още има време да не се избират строгите ограничения на разходите, все още има време за промяна на посоката", коментира преди началото на протеста генералният секретар на CES Джон Монкс. Той предупреди, че задействането на мерките за ограничаване на разходите, приети в повечето европейски държави за ограничаване на дефицитите, "ще има бедствени последици върху хората и върху икономиката". Междувременно Еврокомисията обяви мерки за налагане на глоби на държавите от еврозоната, които не намаляват дълга си достатъчно бързо или харчат прекалено. Според Европейската конфедерация на профсъюзите работещите се превръщат в изкупителна жертва на кризата, причинена от банковите среди, преодоляването на която става с огромни държавни помощи или с парите на обикновените данъкоплатци. Профсъюзите се надяват да изпратят ясен и категоричен сигнал на ЕК и на финансовите министри на държавите членки на ЕС, които днес ще проведат среща в Брюксел.
Вълна от стачни действия постепенно обхвана и редица европейски страни. По предварителни данни над 70 процента от испанските работещи са се присъединили към общата стачка, организирана от основните синдикати срещу правителствените мерки за намаляване на бюджетния дефицит и за преодоляване на рецесията, предаде АП. Стачката, която започна в полунощ, е широко подкрепена в металургичния и строителния сектор.
Редом с тях са и десетки хиляди служители от транспортния бранш, сметосъбирането и комуналните услуги, печатните и електронните медии.
Според наблюдатели това е първата обща стачка в Испания от 2002 г., отбелязваща сериозното пропукване в близките отношения между синдикатите и испанското социалистическо правителство, което се бори с равнище на безработицата от 20 процента и набъбнал дефицит. Съществуват и конкретни опасения от налагането на огромен спасителен план като този за Гърция.
В самата Гърция продължава стачката на транспортните работници, към които са се присъединили и представители и на почти всички синдикални организации. Няколко хиляди души демонстрират пред сградата на правителството в Полша в знак на протест срещу намаляването на бюджетните разходи. Демонстрацията е организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите с участието на членове на профсъюза "Солидарност" и на Общополското обединение на профсъюзите в израз на подкрепа за голямата международна демонстрация в Брюксел срещу антикризисните мерки в ЕС.
Както стана известно, в редица други европейски страни синдикатите са организирали редица протестни прояви в знак на подкрепа на призива на Европейската конфедерация на профсъюзите за изграждането на "по-социална Европа".

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ