27 Септември 2020неделя23:13 ч.

В Брюксел започна грандиозен протест

Хиляди демонстранти се включиха в шествието по улиците на белгийската столица, за да протестират срещу програмите за строго ограничаване на разходите в Европа

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 696

Между 80 000 и 100 000 души се очаква да се включат в протеста, организиран от Европейската конфедерация на профсъюзите (CES) в рамките на деня на протестите в редица държави. Ако целта бъде постигната, това ще е най-голямото подобно шествие в Брюксел от декември 2001 г., когато CES мобилизира 80 000 души, за да поискат "по-социална Европа". "Работниците излязоха на улицата днес с ясно послание към ръководителите в Европа, все още има време да не се избират строгите ограничения на разходите, все още има време за промяна на посоката", коментира преди началото на протеста генералният секретар на CES Джон Монкс. Той предупреди, че задействането на мерките за ограничаване на разходите, приети в повечето европейски държави за ограничаване на дефицитите, "ще има бедствени последици върху хората и върху икономиката". Междувременно Еврокомисията обяви мерки за налагане на глоби на държавите от еврозоната, които не намаляват дълга си достатъчно бързо или харчат прекалено. Според Европейската конфедерация на профсъюзите работещите се превръщат в изкупителна жертва на кризата, причинена от банковите среди, преодоляването на която става с огромни държавни помощи или с парите на обикновените данъкоплатци. Профсъюзите се надяват да изпратят ясен и категоричен сигнал на ЕК и на финансовите министри на държавите членки на ЕС, които днес ще проведат среща в Брюксел.
Вълна от стачни действия постепенно обхвана и редица европейски страни. По предварителни данни над 70 процента от испанските работещи са се присъединили към общата стачка, организирана от основните синдикати срещу правителствените мерки за намаляване на бюджетния дефицит и за преодоляване на рецесията, предаде АП. Стачката, която започна в полунощ, е широко подкрепена в металургичния и строителния сектор.
Редом с тях са и десетки хиляди служители от транспортния бранш, сметосъбирането и комуналните услуги, печатните и електронните медии.
Според наблюдатели това е първата обща стачка в Испания от 2002 г., отбелязваща сериозното пропукване в близките отношения между синдикатите и испанското социалистическо правителство, което се бори с равнище на безработицата от 20 процента и набъбнал дефицит. Съществуват и конкретни опасения от налагането на огромен спасителен план като този за Гърция.
В самата Гърция продължава стачката на транспортните работници, към които са се присъединили и представители и на почти всички синдикални организации. Няколко хиляди души демонстрират пред сградата на правителството в Полша в знак на протест срещу намаляването на бюджетните разходи. Демонстрацията е организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите с участието на членове на профсъюза "Солидарност" и на Общополското обединение на профсъюзите в израз на подкрепа за голямата международна демонстрация в Брюксел срещу антикризисните мерки в ЕС.
Както стана известно, в редица други европейски страни синдикатите са организирали редица протестни прояви в знак на подкрепа на призива на Европейската конфедерация на профсъюзите за изграждането на "по-социална Европа".

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 780

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 105

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 201

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 300

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1918

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 28

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 183

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1518

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ