02 Март 2021вторник10:43 ч.

В Англия обясняват на младежите защо трябва да гласуват

/ брой: 258

автор:Галя Кларк

visibility 1254

Нужна е революция, обяви преди няколко дни известният британски комик Ръсел Бранд. Той направи изявленията си в ефира на едно от най-гледаните политически предавания на Острова - "Newsnight" с водещ журналистът легенда Паксман. Ръсел Бранд е винаги с живописен външен вид и медиите го харесват за директния му, скандализиращ начин на говорене. Бранд се похвали, че никога в живота си не е гласувал. Упрекна в лъжи цялата политическа класа. Според него кампанията за гласуване на младите хора била погрешна. Той пропагандира тезата, че е нужна революция, без да уточни срещу какво. Най-общо срещу лицемерието на политическата класа и срещу социалното неравенство на крайно бедни и крайно богати. Бранд говореше глобално за ситуацията по света. Идеологията му не бе по-различна от тази на движението "Окупирай". Освен да облекат фланелки "Че Гевара" и да окупират някой площад в някоя световна столица, не можаха да родят лидер и идеолог. В тази окупантска идеология, доколкото изобщо има зачатъци на идеология, антипарламентаризмът и негласуването са водещи тези. 
В противовес на идеите на Бранд и на "Окупирай" са тезите на движението "Bite the Ballot" във Великобритания. "Bite the Ballot" иска да повтори успеха на американското движение "Rock the Vote". Тийнейджърите да обсъждат политическите си възгледи и да се ангажират политически - само така може се преодолее политическата апатия сред младежта, искат лидерите на тези движения за гласуване. Джейн Мерик от в. "Индепендънт" коментира шансовете на движението да раздвижи британската младеж.

Ръсел Бранд


Само един от четирима младежи от 18 до 24 години гласува в Обединеното кралство, пише Мерик. В кампанията на движението социалните медии играят водеща роля. В туитър се предлагат дигитални значки на ученици или студенти, които се регистрират да гласуват и организират политически дебати. Игнорирайте Ръсел Бранд и гласувайте, призовава "Bite the Ballot".

Майк Сани


Учителят Майк Сани регистрира движението преди три години, когато самият той е на 27 г. Сани пусна в Youtube видео, което е контрапункт на изявленията на Ръсел Бранд. Майк Сани казва: "Идвам от училище, в което не бях образован политически. Бях учител в училище, където учениците не бяха образовани политически. Да, очевидно е, че в много отношения се чувстваме безсилни и гневни, но има нужда да се попитаме защо се чувстваме така. Защото никой не ни е обяснил нищо и ние не сме образовани в тази материя. Ще кажете, че няма смисъл в гласуването, защото вече сме го пробвали. Не. Не сме."
Според лидера на движението само половината от младите хора се регистрират да гласуват и само половината от тази половина всъщност гласуват. "Всеки трябва да има достъп до власт, затова е нужно да се регистрира, да гласува и след това вече може да започне дискусии за нещата, които са важни за него", вярва Майк Сани.
Британското движение ще се координира с американското в акциите си. В момента младежите над 16 може да се регистрират да гласуват, но реално след 18 могат да упражнят гласа си. Лидерите на лейбъристите и на либералдемократите Ед Милибанд и Ник Клег искат възрастта за гласуване да бъде намалена на 16. Вицепрезидентът на Националния студентски съюз Дом Андерсън казва, че ще работи заедно с движението, за да може 7 милиона студенти да бъдат представени и гласът им да бъде чут.

Имало ли е студентски протести в Англия и как изглеждат?
През пролетта на 2012-а Оуен Холанд, докторант от университета в Кеймбридж по английска литература, е изключен за седем семестъра (до края на 2014 г.) заради протеста си. Забраната е от университетския дисциплинарен съд. Протестът на Холанд бил срещу министъра за висше образование Дейвид Уилетс. Оуен чел поема срещу повишаването на университетските такси по време на речта на министъра в една от университетските зали. Министърът напуснал залата, без да довърши речта си. След решението на съда около 60 студенти подкрепят докторанта с тезата, че наказанието е извън мярка - две и половина години заради мирен протест. Те организират протест ИЗВЪН сградата на университета. Говорител на университета пояснил, че наказанието е взето след уведомяване на дисциплинарния съд, който е напълно независим орган. По статут този съд е създаден да взема решения, когато студент има провинение срещу дисциплината на университета.
Преди този протест, през 2010 г. имаше студентски протести в национален мащаб срещу повишаването на студентските такси от правителството на консерваторите и либералдемократите.

 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ