30 Юли 2021петък23:31 ч.

Румен Радев:

Устояхме на натиска за РС Македония

Отпаднаха сроковете за решаване на проблема със Скопие

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 376

България устоя на неимоверния натиск на европейските партньори да одобри началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС и избягна обвързването на въпроса с календарен график, заяви в Брюксел президентът Румен Радев. "Натискът ще продължава, но доказахме, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и да инициираме размразяването му на най-високо ниво. Няма да позволим да ни извиват ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск" каза Радев.
Време е всички да разберат, че само от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европерспективата за Скопие, настоя президентът. Той обяви, че по наше настояване тази тема е отпаднала от дневния ред на лидерската среща.
Държавният глава посочи, че на заседанието на върха на ЕС през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ и Албания. "Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които европартньорите не успяха да чуят смислена и аргументирана българска позиция на високо ниво. "Затова проведох множество срещи и разговори с лидерите на ЕП, ЕК, ЕС, с президенти, премиери, еврокомисари, външни министри и с държавния секретар на САЩ. Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход и държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения", заяви президентът.
"Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците - до медиите и държавната политика, преди да сме убедени, че съседката ни няма да гради своята идентичност върху кражбата на българска история", подчерта Радев.
 

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1046

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 940

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 356

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 620

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ