29 Ноември 2021понеделник20:10 ч.

Условията за бизнес у нас се влошават

Всички съседни държави предлагат по-добри възможности на предприемачите

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 1434

Между Мексико и Саудитска Арабия в световната класация и между Косово и Украйна на регионално равнище е позицията на България в поредното издание на доклада "Да правиш бизнес" (Doing Business 2020) на Световната банка, разпространен вчера. Тази година класацията обхваща 190 държави, а оценката за България е направена, като се прилагат използваните критерии само за София. Започнал през 2002 г., този проект проверява регулациите, процедурите, времето и средствата, нужни на една малка или средно голяма компания - от регистрирането до справянето й със затруднения, защита от кредитори или изпадане в несъстоятелност и гарантиране правата на акционерите.

Според доклада на СБ запазва се  тенденцията от последните години страната да потъва в класацията, този път само с две места - от 59-о на 61-о място в света. Сривът не е толкова драматичен като в предишните две години, когато слизането надолу бе с 11 и 9 позиции. Това не е и най-лошото място за страна от ЕС. Гърция е 79-а, а Малта - 88-а в света. Всяка от останалите държави, с които граничим, обаче е по-добре оценена. Северна Македония е 17-а в класацията, Турция - 33-а, Сърбия - 44-а, Румъния - 55-а, и дори Косово - 57-ма.

Въпреки хвалбите на властта в България продължава да не е лесно да се започне бизнес. По този критерий тази година тя е поставена на 113-о място в света. Влошава се позицията по показател "Получаване на кредит" - през 2018 г. България бе 42-а, миналата година бе 60-а, а този път е на място 66. В света за най-добрата страна за среден и малък бизнес е обявена Нова Зеландия. Следват Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция.

Европа се очертава най-добрия район, защото и до място 20 има още 5 европейски държави: Литва, Малайзия, Мавриций, Австралия, Тайван, Китай, Обединени арабски емирства, Северна Македония, Естония, Латвия, Финландия.

Автобус гори край Гурково

автор:Дума

visibility 83

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 214

Пенсиите се увеличават от 25 декември

автор:Дума

visibility 296

Кой и как може да ползва данъчни облекчения за деца

автор:Дума

visibility 367

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 229

Мароко затваря въздушните и морските си граници

автор:Дума

visibility 253

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 498

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 230

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 959

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 1167

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 970

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ