05 Април 2020неделя21:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

БСП:

Управлението на Борисов ни струва минус 7 млрд. лева

/ брой: 37

автор:Юлия Кулинска

visibility 1

Голямата новина е, че управлението на Бойко Борисов струва на българските граждани минус 7 милиарда лева, натрупани от новите дългове и "изяждането" на фискалния резерв. Това обяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг, посветен на текущото състояние на фискалния резерв и консолидирания държавен дълг. Премиерът често се оплаква за опоскания бюджет, ние обаче оставихме над 8 млрд. лв. фискален резерв, но  правителството на ГЕРБ го изхарчи за попълване на дупките от контрабандата и сивата икономика, които си отваряше само, припомни Станишев. "Реалното състояние на фискалния резерв към днешна дата е тревожно, да не кажа отчайващо. Той е към 3,9 милиарда лв., което е под законния минимум от 4,5 млрд. лв. Ако към средата на 2009 г. с фискалния резерв можеше да се покрие почти 85% от държавния дълг, сега се покриват по-малко от 30%. При управлението на ГЕРБ дълговете нарастват с около 5 млрд. лв. и като допълним "изядения" фискален резерв, от който нито един българин не видя полза за себе си, сметката е, че към момента управлението на Борисов ни струва 7 млрд. лв. на минус", пресметна Станишев. Всъщност в момента държавата няма никакви резерви, защото в остатъка са включени парите от Сребърния фонд, сумите за извеждане от експлоатация на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" и евросредствата, които са динамична величина, уточни той. Енигма са публичните разходи и не се знае какво ще завари следвашото правителство, отговори Станишев на журналистически въпрос, дали ще има актуализация на бюджета за тази година.     "Няма как да се крие състоянието на фискалния резерв. Истинският механизъм за гарантирането му е да има работеща икономика, а такава няма, защото правителството на Борисов я срина във всеки един сектор", подчерта лидерът на социалистите. По думите му НАП не може да достигне нивата на събираемост от 2008 г. и това се дължи на погрешна икономическа политика и покровителстване на контрабандата и сивата икономика. Голямата криза в България всъщност започна с мандата на правителството на Борисов и Дянков, припомни Станишев. В тези условия ГЕРБ "пускат кранчето" само на техните фирми и монополи и това е голямото им престъпление пред страната, добави той.
"Днес фискалният резерв е към 3 млрд. 900 млн. лв. Предполагаме, че заради постъпленията от ДДС в средата на месеца той ще отиде към 4 млрд. лв., но правителството е отклонило пари от Сребърния фонд за финансиране на текущи нужди", отчете и Пламен Орешарски. Неговите очаквания не са оптимистични за приключване на мандата на това правителство, а и на годината.
Кабинетът вече е в период на дефицит на текущи средства за оперативни разходи, затова бави и изплащенито на субсидиите за замеделците и не разплаща редовно сумите по инфраструктурните проекти, коментира Димчо Михалевски. Това е истинският резултат от бюджетните дефицити в последните 4 г. и подобно наследство ще бъде тежка стартова позиция за следващото управление, е неговото мнение.


 

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 61

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 42

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ