30 Октомври 2020петък03:27 ч.

Управителите на болниците не могат да имат друг трудов договор

автор:Дума

visibility 562

В остър спор влязоха управляващи и опозиция при приемането на промени в Закона за лечебните заведения. Поправката на ГЕРБ, която бе приета и с гласовете на „Обединени патриоти“ , забранява на членовете на  бордовете и управителните съвети на държавните и общински болници да имат втори трудов договор с лечебното заведение. Което на практика означава, че за да може медик или друг специалист да участва в управителен съвет, съвет на директорите или да бъде управител, трябва да прекрати досегашния си трудов договор.

От БСП реагираха изключително остро. Проф. Георги Михайлов предупреди, че предложените промени целят „да се ограничи участието на хора от лечебното заведение в управленските бордове“. Социалистите се въздържаха при гласуването на текстовете на първо четене.

„За да дирижираш управлението на лечебните заведения, трябва поне да разбираш какво се случва в тях. Какво ще се случи сега с този закон? На практика хора от лечебните заведения, някои от които изпълняваха стратегически задачи и имаха възможност да бъдат членове на бордовете на тези заведения, понеже не могат да имат трудов договор в лечебното заведение, изобщо няма да могат да бъдат членове на тези бордове. А те познават най-добре спецификата на работа на лечебното заведение”, коментир Георги Михайлов.

Според вносителя на промените д-р Даниела Дариткова, целта на промените е единствено да синхронизира Закона за лечебните заведения с приетия в края на миналата година Закон за публичните предприятия, в чийто обхват попадат и болниците. Забранява се в съветите на директорите и в управителните съвети на заведенията да влизат хора, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен ако са университетски преподаватели.

Предстои предложенията да бъдат дебатирани отново в ресорната комисия по здравеопазване и в последствие окончателно гласувани в пленарната зала.

 

 

 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ