02 Март 2021вторник10:52 ч.

От редактора

Унизени учителю!

/ брой: 212

автор:Боян Бойчев

visibility 2207

Малко е странно такова обръщение за начало на учебната година.
Но това е горчивата истина. Българският учител, който навремето е бил един от най-уважаваните, заедно с попа и кмета, днес е един от най-унизяваните у нас.
Поредните ялови реформи в образованието, които нямат друга цел освен усвояване на определена сума европейски пари, затвърждават неговото незавидно място в обществото.
Навремето българският учител е бил възрожденец. Не само преди освобождението, но и след това. Възрожденец по дух. Символ на интелигентния българин, който гледа към бъдещето и формира необходимите за народа мисли, чувства, представи, добродетели. Който възпитава в родолюбие, национален идеал, свобода. И като такъв се е радвал на огромно уважение, но и респект - и от родители, и от ученици.
Днес нещата са коренно променени. Непрекъснатите реформи, които се правят в образователната система, всъщност я унищожават. Кому е нужно да възпитаваш в родолюбие, национален идеал, свобода? Знанието е сила и затова тази сила трябва да бъде омаломощена, лесно управляема.
Според новия закон в центъра на всичко стои ученикът. Всичко се върти около него. Къде стои тогава учителят, със знанията, уменията, опита? Някъде в периферията. Вместо ученикът да се учи от него, му налага капризите си. 
Учителят днес е превърнат в книжен плъх, заринат с купища документация, която трябва да попълва. Той трябва да пише своето портфолио и да трупа кредити от квалификации, иначе рискува да бъде изхвърлен от системата. Рискува професията си и ако не успее да се хареса на родители и ученици, които трябва да дадат оценка на работата му, макар да нямат нужните познания и образование за това. Учениците да оценяват своя учител?! Свободата да преподаваш и да възпитаваш я няма - заменена е от строги програми, в които отечество, родина, турско робство, антифашизъм са забранени понятия. Контрол върху преподавателската дейност имат куп инстанции и организации, за да няма различно мислене.
Да не говорим за заплащането. Преди време продавачка в магазин не можа да повярва, че заплатата й е по-висока от учителската.
Срещнах един мой ученик, завършил преди десетина години. Няма уважение, нито респект към учителя, защото няма уважение и респект към семейството като институция, сподели виждането си той. Оттам няма уважение и към държавността, всичко е взаимносвързано.
Защо мълчиш, унизени учителю? Къде е Добри Чинтулов?

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ