05 Април 2020неделя20:54 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Унищожени гениални изобретения биха променили света

Други обаче са с различна съдба и точно те дават огромен тласък на прогреса и цивилизацията

/ брой: 81

автор:Богдан Иванов

visibility 6280

...И тъй като дори в най-тъмните години на турското робство духът и вечната жажда на българина за знания, мъдрост и откривателство са били живи, нека започнем с тайнствения отец Матей Преображенски - той и до днес остава загадка за изследователите.  
"...Левски срещнал тук и друг свой другар от легията - отец Матей, борческият монах от Преображенския манастир. Отец Матей бил едър мъж, веселяк, със скиталчески дух, находчив и със сръчни ръце. Интересите му били енциклопедически. В библиотеките на Света гора чел главно книги по механика и като се заглеждал в Егейско море, завладян бил от идеята за перпетуум мобиле. Опитал се да построи автоматична вечнодвижеща се водна мелница. По-късно, като се прибрал в България, той се върнал отново към проекта си, само че този път мелницата трябвало да се кара не с вода, а с падащ пясък. След като похарчил огромна сума, този му проект се провалил..."

Мадарският конник


Така Мерсия Макдермот описва в книгата си "Апостолът на свободата" необикновената личност на отец Матей Преображенски, един от най-верните сподвижници на Левски - патриот, просветител, благородник, лечител, земеделец. Изобретател, който се опитва да разгадае вековни тайни и да осъществи вековни мечти.
Когато опитът му да създаде вечен двигател не успял, той бил осмян от негови братя монаси и, усетил се виновен, за известно време се оттеглил в пещера, където живял като отшелник.

Легендарният авиоконструктор Асен Йорданов


В това отношение може донякъде да се направи връзка със съдбата на гениалния хърватски физик и електроинженер Никола Тесла. Изобретател в областта на електротехниката и радиотехниката, той открива въртящото се магнитно поле, патентова многофазни машини и схеми, през 1896 г. построява водна електроцентрала край Ниагарския водопад по двуфазната система, изобретява трансформатор за получаване на ток с високо напрежение и висока честота, електромер, честотомер, радиокули, радиостанции, двигател, работещ с високочестотни токове без проводници. Прави опити за разбиване на атомното ядро с електростатични генератори за високо напрежение, дори за телепортиране на гигантски предмети!
Предизвиква мистичен ужас у всичко живо с мощен автомобил, който привежда в движение с "енергията на дявола". Колата лети с фантастичните за онова време 150 км в час... без гориво! Само на покрива стърчат две антени, които черпят енергия за постигане на смайващата скорост от въздуха, от нищото или направо... от отвъдното!

Повелителят на мълниите - Никола Тесла, в своята лаборатория


Срещу Тесла се надига такава вълна от възмущение, такъв кански вой за неговото "дяволско возило", че той, охулен и прокълнат, е принуден сам да разруши своето изобретение и да изгори всички чертежи за създаването му. Не се оттегля в пещера и не живее, подобно на отец Матей Преображенски като отшелник далеч от хората, но... едно от най-великите постижения на човешката техническа мисъл изчезва завинаги и така е изтървана възможността развитието на света да бъде променено и облагородено...

Около 32 000 години от появяването на лъка и стрелата


Мистериозният автомобил е създаден през 1931-а - 70-80 години преди появата на първите електромобили в света. Тесла сваля бензиновия двигател от автомобил на фирмата "Пирс-Ероу" и на негово място поставя електромотор за променлив ток с мощност 80 к.с. За източник на ток служи кутия с размери 60 х 30 х 15 см със схема от 12 електронни лампи и много резистори, кондензатори и т.н., разказва научният популяризатор инж. Кирил Момчилов.
Странното устройство има две телескопични антени. След като поставя кутията на задната седалка, Тесла  свързва изводите й с електромотора и казва:
- Сега имаме енергия!
Изобретателят сяда на волана и потегля пред смаяните погледи на очевидци. Цяла седмица фучи с колата с лудите 150 км в час!
Следва въпросът:
- Откъде черпите енергия?
Тесла отговаря:
- От ефира, тя е около нас!
Поруган, обявен за мошеник и шарлатанин, великият изобретател е дълбоко огорчен, неговото творение остава до днес неразгадана тайна, но той продължава да работи - за създаване на електрическо оръжие, на кораби и самолети, невидими за радарите на противника, за пренос на електроенергия без проводници, за установяване на контакт с други разумни същества от други планети...
Тази история подсеща за невероятното изобретение на руския ентомолог (учен, изучаващ насекомите, б.а.) Виктор Гребенников. Като наблюдава определен вид бръмбари, той създава фантастичен апарат, който преодолява земната гравитация!
Гребенников изследва сибирски бръмбари, за които се знае, че астрофизичните закони не им дават възможност да летят. През 1988 г. той патентова своя "Ефект на кухинните структури", като доказва, че определени структури имат непознато за науката въздействие върху пространството и определен реактивно отблъскващ ефект.
Ученият успява да конструира устройство, което нарича антигравитатор, и полита с него със скорост 90 км в час! При такава скорост Гребенников би следвало буквално да бъде "издухан" от еднометровата дървена площадка, върху която е стъпил, но той описва непонятна и за самия него невидима стена. Стената го държи изправен, движи го и го защитава от околното пространство!
Второ чудо: погледнат отдолу, човекът качен на антигравитатора, е... невидим! Самият апарат също е невидим или прилича на мъгляв диск!
Трето чудо: в единствения случай, когато "пилотът" Гребенников загубва управление и пада от голяма височина, той остава жив и здрав на дъното на двуметрова яма! Ямата е изровена от удара, но пръстта я няма - все едно се е изпарила!
Изобретателят умира през 2001 г. Според мнозина той е убит заради своите изследвания, които са истинска революция и страхотна сензация в придвижването в пространството. Единственият фантастичен антигравитатор изчезва и днес никой не може да попадне на следите му.
И за да бъде мистерията пълна: по същото време също умира, а най-вероятно е убит, големият руски конструктор В. Игнатиев. Той е изобретател на първия в света антигравитационен самолет - така наречения пондеролет. Двамата с Гребенников са приятели и взаимно потвърждават откритията си и принципите, по които те са разработени. Както самолетът, така и всички чертежи, свързани с неговото създаване, също изчезват безследно...
Вероятно може да бъде съставена цяла енциклопедия на страхотни изобретения през годините, която и най-разюзданата фантазия не би могла да си представи. Част от тях умишлено са унищожени, заедно с техните създатели от могъщи фирми, специални служби, конкуренти. Те никога няма да видят бял свят, няма да бъдат пуснати в серийно производство.
 Други обаче са с различна съдба. В човешката история има постижения, които са дали огромен тласък на прогреса и цивилизацията. Ето първите 100, както са обявени в интернет.
 1. Сметалото с топчета, движещи се в рамка, е изобретено в Китай през 190 г.
 2. Архимедовият винт изтласква мръсната вода от долната част на кораба и е създаден около 700 години пр.н.е.
 3. Аспиринът - 1899 г.
 4. "Атари 2600" - първата конзола, която е съвместима с неограничен брой игри, 1977 г.
 5. Бодливата тел - 1873 г.
 6. Баркодът - черни ивици върху всичко, което купуваме, изобретени през 1952 г. от студента Норман Удланд от Филаделфия.
 7. Батерията е създадена през 1800 г. от италианския физик Луиджи Галвани.
 8. Велосипедът - конструиран през 1861 г. от французина Пиер Маршо.
 9. Химикалката - нейният патент е продаден от унгарския изобретател Ласло Биро на барон Бик от Франция през 1950 г. и днес само за 1 ден в света се продават 14 млн. химикалки "Бик"!
10. Блекбери - 1999 г., устройство, с което се приемат и изпращат електронни съобщения през мрежите на мобилните оператори.
11. Лъкът и стрелата - 30 000 години пр.н.е.
12. Сутиенът - 1913 г. Първоначално сутиенът е представлявал "устройство", състоящо се от носна кърпичка и ластик, което било алтернатива на грозните тогава корсети.
13. Копчето - 1235 г. В днешно време 60% от всички копчета в света се произвеждат в Китай.
14. Видеокамерата - 1983 г.
15. Фотоапаратът - 1826 г.
16. Пейсмейкърът - 1958 г., електронен апарат, който подава електрически импулси от батерия по имплантирана в тялото на пациента жица до сърцето на болния.
 17. CD-то, т.е. компактдискът - 1965 г., оптичен носител на информация във вид на диск, като информацията се чете с помощта на лазер.
18. Навиващото се радио - 1991 г. Радиото се захранва на принципа на ръчния часовников механизъм и не се нуждае от батерии.
19. Компасът - 1190 г.
20. Презервативите - 1640 г. Въпреки че египтяните ги създали преди 3000 години, гинекологът Габриел Фалопио първи въвежда употребата им през ХVI век.
21. Кредитната карта - 1950 г.
22. Цифровият фотоапарат - 1975 г.
23. Цифровата тв записвачка - 1999 г.
24. Дигиталният часовник - 1972 г.
25. Барабанът - 12 000 години пр.н.е.
26. Динамитът - 1867 г. През 1896 г. Алфред Нобел използва богатството, натрупано от динамита, за да финансира Нобеловите награди.
27. Електрическата самобръсначка - 1928 г.
28. Гумата за триене - 1770 г. Преди да бъде изобретена, чертожниците са използвали хляб, за да трият написаното.
29. Факс машината - 1843 г.
30. Оптичният кабел - 1966 г.
31. Огънят - 590 000 години пр.н.е.
32. Кукичката - 30 000 години пр.н.е.
33. Дискетата - 1971 г. Първата дискета е изобретена от Алън Шугърт, служител в IBM, и е съхранявала едва 100 килобайта.
34. Съвременната тоалетна - 1597 г.
35. Хладилникът - 1834 г.
36. Gore-Tex - 1972 г., водонепромокаем материал, от който се правят много ски екипировки. Порите му са 20 000 пъти по-малки от големината на водна капка и 700 пъти по-големи от молекулите на парата.
37. GPS - 1978 г., глобална система за позициониране, с която всеки винаги е ориентиран.
38. Гилотината - 1792 г.
39. Пушката - ХIV век.
40. Двигателят с вътрешно горене - 1859 г.
41. iPod - айпод - 2001 г., преносим мултимедиен плеър.
42. Чайникът - 1891 г.
43. Лаптопът - 1982 г.
44. Лазерът - 1960 г.
45. Косачката - 1830 г.
46. Моливът - 1564 г.
47. Електрическата крушка - 1848 г.
48. Ключалката - 2000 години пр.н.е.
49. Автоматът - 1884 г.
50. Механичният часовник - 1092 г., първият часовник е изобретен през ХI век от китайски монах. Устройството тогава се е захранвало от водата. Видът на часовниците не се променя, докато през 1335 г. не се появява часовникът с махало.
51. Микрочипът - 1958 г.
52. Микроскопът - 1590 г.
53. Микровълновата фурна - 1946 г.
54. Мобилният телефон - 1947 г. Смартфонът е с плосък сензорен екран, което позволява с него да се работи само с докосване с пръст, със стилус или с химикалка.
55. Компютърната мишка - 1964 г.
56. Nintendo GameBoy - 1989 г., много популярна джобна игра
57. Шумоизолиращите слушалки - 1988 г.
58. Кламерът - 1892 г.
59. Хартията - 105 г.
60. Компютърът - 1977 г.
61. Ралото - 100 г.
62. Надуваемата гума - 1845 г.
63. Джобният калкулатор - 1971 г.
64. Полароидната камера - 1947 г.
65. Тостерът - 1926 г.
66. Лепящите се листчета - 1973 г.
67. Печатарската машина - 1454 г.
68. Qwerty клавиатурата - 1868 г., най-използваната за английския език клавиатурна подредба.
69. Радиото - 1895 г.
70. Роботът - 1921 г.
71. Гуменият ластик - 1845 г.
72. Седлото - 200 г.
73. Самобръсначката - 1895 г.
74. Тиксото - 1937 г.
75. Шевната машина - 1830 г.
76. SMS - 1992 г. Първото SMS съобщение е било изпратено преди 15 години и е съдържало пожеланието "Весела Коледа". Най-голяма популярност SMS услугите печелят през 90-те години на ХХ век, а в момента всекидневно изпратените съобщения са милиони.
77. Очилата - 1451 г.
78. Стетоскопът - 1819 г.
79. Швейцарското ножче - 1897 г.
80. Спринцовката - 1844 г.
81. Телефонът - 1876 г.
82. Телескопът - 1608 г.
83. Телевизията - 1925 г.
84. Интернет - 1969 г. В началото потребителите на интернет са били 4. 10 години по-късно броят им се увеличава на 50 000, а днес в мрежата са над 1,2 млрд. души. Това е почти 20% от населението на Земята.
85. Кибритената клечка - 1826 г.
86. Хапчето за спешна контрацепция - 1951 г.
87. Термометърът - 1592 г., първият е дело на Галилей.
88. Инструментите - 2 600 000 години пр.н.е.
89. Четката за зъби - 1498 г.
90. Портативното радио - 1953 г.
91. Транзисторът - 1947 г.
92. Дистанционното - 1950 г. Първото устройство е създадено от компанията Zenith Electronics през 1955 г. и се е наричало "Lazubones" (лениви гости). Първоначално то се е свързвало с телевизора посредством жица.
93. Чадърът - 2400 години пр.н.е.
94. Прахосмукачката - 1901 г.
95. Велкрото - 1948 г. Популярната лепенка се използва масово за закопчаване.
96. VHS записвачката - 1976 г., система за видеозаписи.
97. Вибраторът - 1902 г.
98. Уокменът - 1979 г. Марката е запазена от "Сони" преди близо 30 години.
99. Везните - 5000 години пр.н.е.
100. Колелото - 3500 години пр.н.е.
101. Ципът - 1913 г.


И ний сме дали нещо на света


* Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите създават изключителна система за измерване на продължителността на земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.
* През 1971 г. българският изобретател Петър Петров представя прототип на първия електронен ръчен часовник, наречен е "Пулсар".
* През 1955 г. д-р Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия "Lactobacillus bulgaricus". Тя се използва за производството на уникалното българско кисело мляко.
* Създадена през IХ век, днес Кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз.
* Известен като "феномена на века", шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.
* В некрополите край Варна са намерени златни предмети на 6000 години, които са признати от историческата наука за най-старото обработено злато в света.
* Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет през 1915 г. Той въвежда третото крило в самолетостроенето и е един от създателите на въздушната възглавница.
* През 2003 г. проф. Димитър Съселов и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b.
* Джон Атанасов е изобретател на електронната сметачна машина "АВС", разработена през 1937 г., която е първообраз на съвременния компютър.
* Датиращ от VII век, "Мадарският конник" е най-старият скален релеф в Европа.
* Българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин", изпята от Валя Балканска, е избрана за музикално послание от Земята към далечния Космос. От 1977 г. тя пътува на борда на "Вояджър 1".

 

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 4

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 13

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ