05 Август 2021четвъртък08:33 ч.

Уникална мозайка грейна насред антична улица

Дионисиевото шествие е сред емблематичните артефакти за Стара Загора

/ брой: 197

автор:Христо Христов

visibility 2078

Уникална мозайка, свързана с култа към бога на виното и веселието Дионис, от третата четвърт на ІV в. грейна върху античната улица в приземната част на старозагорския исторически музей. Шедьовърът, който няма аналог не само у нас, но и на Балканите, беше намерен през 2011 г. при спасителни разкопки на ул. "Иречек" 38 от екипа на археолозите Димитър Янков и Мария Камишева.
Според специалистите мозайката, която има внушителните размери 10х10 м, е красяла вътрешния двор на богат жител на тогавашния град Берое. Тя е била изпълнена от майстори на място, не било изключено само емблемата с изобразени на нея сатир и две менади да е направена отвъд Босфора. Културологът д-р Станислав Станев от екипа, който в продължение на 12 месеца реставрира и подготвя за експониране мозайката, подчерта, че образът на сатира излиза извън "каноните" на времето си. Липсват традиционните рогца, копита и фалос, но пък присъстват леопардовата кожа и гегата в лявата ръка. С бръшлянов венец на главата е изобразена една от танцуващите менади, цялата емблема е обградена с лаврови клонки, които са част от атрибутите на култа. Около 1/3 от емблемата е останала под основите на частен дом, възможно било там да е изображението на още една менада и вероятно на бога Дионис, качен в теглена от лъвове двуколка, коментира Мария Камишева. Възможно било в рамките на археологическия комплекс "Августа Траяна" да се крият останките на храм, посветен на Дионис, за което има податки в античните извори.
Дионисиевото шествие е сред емблематичните артефакти за Стара Загора, тя е своеобразна "черешка върху тортата" сред десетките мозайки от далечната епоха, разкрити досега. Част от тях са експонирани "ин сито", други обаче чакат вече десетилетия реставрация. Междувременно неподходящите условия за съхранение им нанасят сериозни щети, коментира реставраторът Николай Чолаков от сдружение "Рест Арт" - София. При подготовката на мозайката за експониране насред възстановената преди време антична улица се наложило тя да бъде разрязана на 35 части.
45 588 долара струваше реализацията на проекта, средствата са осигурени по договор с Американския научен център в София с председател Ерик де Сена.
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ