25 Януари 2020събота22:26 ч.

Ударното харчене на властта и домакинствата издърпа икономиката

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 873

Българската икономика е нараснала с 3,7% през третото тримесечие, показват предварителните данни на НСИ, които представляват и първа ревизия след експресните оценки. Основните двигатели на този растеж, според данните, са разходите на правителството и на домакинствата, които растат с около 5% спрямо същото тримесечие на 2018 г. Влиянието на тези два параметъра от формирането на БВП е най-голямо, тъй като общо те формират около 60% от националната продукция. Данните показват, че разходите на домакинствата и на нетърговските организации, които ги обслужват, растат съответно с 5,45 и 4,88%. Колективното потребление, което обхваща правителствените разходи за услугите по поддържането на населените места, осъществени от общините, фундаменталните научни изследвания, държавната администрация, отбраната и сигурността на страната, расте с 5%.

Именно през третото тримесечие на тази година правителството направи огромни публични разходи. През август държавата изхарчи ударно близо 5,5 млрд. лв., като стопи натрупания до юли излишък с 2 млрд. лв. Средствата бяха използвани основно за плащане накуп и предварително за поръчаните от САЩ осем изтребителя F-16, които струват на бюджета над 2,4 млрд. лв. През август Министерството на отбраната преведе на белоруския "558-и авиоремонтен завод" - отново предварително и накуп, 85 млн. лв. за ремонт на старите ни съветски изтребители Су-25.

В третото тримесечие на всяка година държавата повишава административно цените на електроенергията, което значи повече разходи за домакинствата. От 1 юли всяка година се индексират и пенсиите, което дава повече ресурс за харчене у възрастните хора. Към всичко това се добавя и активният летен сезон.

За сметка на разходите, ситуацията с инвестициите и износа, които също са част от формирането на общия БВП, не е толкова добра. Брутото капиталообразуване расте само с 1,8% на годишна база. Това на фона на спада от 1,2% през второто тримесечие е добра новина, но е несравнимо под нивата на растеж от 2015-2017 г. През първото тримесечие на 2019 г. статистиката отчете ръст от 2,1%. При износа нарастването спрямо третото тримесечие на 2018 г. е 1,3%, а приносът на външната търговия е положителен към икономиката на България, тъй като вносът расте с по-малко - с 1,2%. За сравнение, през второто тримесечие експортът отчете нарастване от 3,7%,  импортът беше отрицателен. 

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 16

Жертвите от труса в Турци вече са 18, ранените – над 500

автор:Дума

visibility 194

Коронавирусът стигна до Европа

автор:Дума

visibility 178

Трус от 6,8 по Рихтер в Турция

автор:Дума

visibility 248

Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог

автор:Дума

visibility 361

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 669

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 1091

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ