09 Август 2020неделя06:10 ч.

сн. Емилия Костадинова

Удължават епидемичната обстановка до 31 юли

Европейски държави налагат рестрикции за българи

/ брой: 127

автор:Аида Паникян

visibility 504

До края на юли се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, обяви Кирил Ананиев. Целта е при евентуално влошаване на ситуацията здравният министър да има право чрез свои заповеди да налага противоепидемични мерки. След предишното удължаване на извънредната епидемична обстановка не настъпи сериозна промяна и, въпреки резкия скок заразени и увеличения брой на хоспитализирани и на лекувани в интензивни структури, нито една от мерките не бе затегната.

Препоръката към областните щабове е да бъдат максимално ограничавани масовите мероприятия. На последната среща на Националния щаб с премиера е взето решение за масов контрол за спазване на противоепидемичните мерки, натърти Ананиев. Той намекна, че е възможно мачовете вече да се играят без публика, но това щяло да се реши след задълбочен анализ. 

Според заповед на здравния министър карантината започва да тече от деня на последния контакт с човек с потвърден КОВИД-19. Поставеният под карантина може да обжалва предписанието на РЗИ, но това не спира неговото изпълнение. Карантината тече, дори ако междувременно човекът има отрицателен резултат от тест. От началото на пандемията у нас са поставени под карантина над 240 хил. души. 

Няма доказателства, че коронавирусът е отслабнал, но 33-те му мутации, които циркулират в Европа, го правят по-прилепчив и по-лесно заразява, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той поясни, че за да бъде регистриран случай на КОВИД-19, необходими са съобщения от лекуващ лекар, който се съмнява, че пациентът е заразен, и положителен PCR тест. Електронната система регистрира ЕГН, поради което е изключена възможността, ако пациент има няколко положителни проби, да бъде регистрирани като нов случай. Той е категоричен, че не може човек да даде положителен тест в една лаборатория, а в друга - отрицателен. Във втория случай материалът не е взет надлежно, обясни специалистът. 

Тези дни ще бъде определено гражданите на кои страни могат да влизат в България при спазване на 14-дневна карантина и кои без. След Естония и Словения, Словакия също въведе ограничения за влизащи в страната български граждани. Те трябва да имат отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 96 часа преди пресичане на границата, да останат 5 дни в изолация и при втори отрицателен тест могат да се придвижват в страната. България вече не е в словашкия и словенския списъци на "безопасните" от КОВИД-19, а Естония наложи 14 дни карантина на влизащи в страната българи, тъй като заразените у нас са над 15 на 100 хил. души население. 

Български учени изпитват лекарство против КОВИД-19

Противопаразитно лекарство дава обещаващи резултати в лечението на КОВИД-19. Проучването е на български учени. То се провежда в 9 болници и в него участват 30 пациенти. Препаратът ивермектин се използва от дълги години при лечението на инфекции, предизвикани от паразити. Приложението му обаче ще става само в болнични условия. След България подобни проучвания с ивермектин са започнали Испания, Бразилия и САЩ.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ