27 Февруари 2021събота17:19 ч.

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано

Учениците от 7, 8 и 12 кл. вероятно първи ще се върнат в клас за три седмици

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 559

Учителите и директорите на образователни институции вече могат да се пенсионират по-рано. Това те ще могат да направят единствено по собствено желание и до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд. По инициатива на Синдикат "Образование" към КТ "Подрепа" социалният министър Деница Сачева е внесла проект за промяна в Кодекса на труда, който е свързан с прекратяването на трудово правоотношение на педагогическите специалисти. 

В своя позиция от синдиката припомнят, че  досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тя е около 100 лева. Според синдикалистите това е несправедливо към учителите, защото възможността за ранно пенсиониране е придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия.

От "Подкрепа" отново засягат темата за претоварването на педагогическите специалисти и припомнят свои проучвания по време на дистанционното обучение, че натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20 на сто. Като един от проблемите се изтъква  бумащината. Затова синдикатът е внесъл предложение към МОН за облекчаване натоварването на учителите над 50 години с един час седмично. Друга анкета пък показала, че 98% искат учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд (още на стр.11).

Освен масово тестване на учителите от синдиката искат да се направят изследвания и за антитела.

На поредна среща вчера между здравния министър Костадин Ангелов и образователния Красимир Вълчев отново бе обсъден въпросът за връщането на големите ученици в училище. Окончателно решение ще се вземе обаче едва другата седмица. Засега разговорите са за връщане първо на учениците от 7, 8 и 12 класове. След това ще се мине на вариант за редуване на класовете - вероятно три седмици ще учат присъствено и три седмици - дистанционно.  

На срещата са обсъдени и варианти за имунизиране на желаещите учители. Това можело да става в лекарските кабинети в училищата от мобилни екипи или в районните здравни инспекции.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 270

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 0

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 114

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 127

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 292

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 398

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 347

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 482

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 384

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ