19 Ноември 2025сряда22:46 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

АгроДУМА

Училище за овчари възроди за нов живот пастирството в Испания

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 4340

Недостигът на овчари остро се усеща не само в България, но и в цяла Европа. Професията на овчаря е самотна и отговорна работа – пастирът е със стадото 14 часа на ден, включително и в почивните дни, като често се налага да обикаля по труден, високопланински терен.

„Най-малко седем-осем поколения се занимават с това в моето семейство“, казва пред „Ню Йорк таймс“ овчарят Джозеф Джордана, който пасе стадото си в селце с дузина жители в каталунската част на Пиренеите. Освен че по цял ден той търси пасища за своите 1300 овце, посвещава в тънкостите на овчарската работа Лаура Мадрид. Младата жена е с магистърска степен по биология и първоначално е планирала да работи по докторат в родния си град Барселона, но решава да запише Училището за овчари в Каталуня.

„Няма официални статистики за броя на овчарите, но пастирите, които пасат животни по склоновете на каталунските планини, са не повече от десетина, като повечето от тях са в предпенсионна възраст“, казват от училището. То е едно от четирите овчарски училища в цяла Испания и работи с идеята да съхрани традициите и да ги предаде на поколенията. „В противен случай професията на овчаря просто ще изчезне“, смята Ванеса Фрейша, директор на училището.

Лаура Мадрид е сред 14-те студенти, които завършват петмесечния курс на обучение. През първия месец те слушат лекции по хранене и болести по животните. След това прекарват четири месеца от сутрин до вечер с пастир ветеран. Ванеса Фрейша твърди, че популярността на училището е не толкова заради рекордните нива на безработица в Испания, колкото заради желанието на хората да намерят алтернатива на шума и суетата на градския живот. Половината от кандидатите за обучение по овчарство имат бакалавърска или магистърска степен в различни дисциплини.

Зимната ваканция у нас поскъпва с до 10 на сто

автор:Дума

visibility 2849

/ брой: 217

Пускат единен електронен билет в транспорта

автор:Дума

visibility 1881

/ брой: 217

Държавата печели от енергетика и военна промишленост

автор:Дума

visibility 2363

/ брой: 217

Взехме нов заем за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 2315

/ брой: 217

СС на ООН прие резолюция за Газа

автор:Дума

visibility 2363

/ брой: 217

Проверки за глоби в Босна и Херцеговина

автор:Дума

visibility 2077

/ брой: 217

Мадуро е готов да се срещне с Тръмп

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 217

Армейски колапс грози Украйна

автор:Дума

visibility 2249

/ брой: 217

Сезон на добавките

автор:Аида Ованес

visibility 2557

/ брой: 217

Бойкот на заведенията

автор:Иван Бакалов

visibility 2405

/ брой: 217

Викане срещу празна обществена сграда

visibility 2132

/ брой: 217

Имаш ли спестени пари да ми услужиш?

автор:Аида Ованес

visibility 2354

/ брой: 217

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ