29 Юли 2021четвъртък00:06 ч.

Училищата ще плащат интернета на бедните ученици

По схемата 60/40 ще могат да кандидатстват автошколи и частни детски градини

/ брой: 73

автор:Ростислава Иванова

visibility 787

Училищата ще плащат домашния интернет на социално слабите ученици, които нямат достъп до мрежата, за да се включат в онлайн обучението. Това реши правителството с промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. По данни на МОН близо 89% от учениците са включени в електронното обучение, останалите 11% не разполагат с техника или достъп до интернет. "Това ще важи в случаите, когато присъственият учебен процес в училище е временно преустановен по предписание на МОН и обучението се осъществява от разстояние в електронна среда. Такава е ситуацията в момента заради наложените противоепидемични мерки. Поради липса на технически условия - мобилни устройства и/или интернет, част от учениците не могат да бъдат ефективно включени в обучение в дигитална среда. Затова МОН предлага да се използват възможностите на училищните бюджети за подпомагане на ученици, които по социални причини не разполагат с интернет. Разходите ще се извършват за сметка на реализираните икономии в училищните бюджети вследствие на прекратяването на учебния процес", обявиха от МС.

Компенсациите за запазване на заетостта ще включват 60% от дължимите от работодателите осигуровки, реши кабинетът с промени в постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по мярката 60/40. С промените схемата се отваря и за работодатели от още две икономически дейности - автошколи и частни детски градини.

Европейската комисия одобри схемата на България за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 млрд. лв. Целта е да бъде запазена заетостта в секторите, засегнати най-силно от мерките за изолация, мотивират се от ЕК. "Българската схема, която одобрихме, ще помогне на хиляди работници да запазят работните си места, а на предприятията да възобновят дейността си веднага щом обстоятелствата го позволят", казва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер. Тя посочва, че българската държава ще може да финансира 60% от разходите за заплати, включително и осигурителните вноски от работодателите. В същото време обаче временната рамка, която ЕК одобри заради коронавируса, дава възможност държавите да субсидират до 80% от заплатите на работниците в продължение на 1 година. 

Към 10 април само 1553 фирми са подали заявления в Агенцията за социално подпомагане за компенсации по схемата 60/40. По данни на социалното министерство след обявяване на извънредното положение у нас дневно се регистрират по около 4000 безработни и броят им вече е над 72 000 души. Първите 68 работодатели ще получат компенсации за заплатите на 1065 служители в принудителен престой заради кризата, обяви НОИ.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ