05 Юни 2020петък01:07 ч.

Спроред проучване на ЕС

У нас газ и ток са най-евтини, доходите са най-ниски

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 61

Стабилността на цените е най-важният за българите от енергийните приоритети на ЕС. Това сочи проучване на Европейския парламент, публикувано в навечерието на срещата на лидерите от съюза в Брюксел, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат Ивайло Калфин.
Изследването показва, че 36% от анкетираните българи поставят на първо място енергийните цени, а 26 на сто - сигурността на доставките. Тези две теми изглеждат за тях много по-значими, отколкото за останалите европейци. Макар че стабилността на цените е акцент и за европейците, средно 29 на сто ги поставят на първо място, и 20% за доставките. В Дания и Швеция, където газът е най-скъп в Европа, изглеждат най-слабо заинтересувани от предсказуемостта на сметките си (8%), докато на другия полюс са чехите и литовците, където напоследък имаше скок на цените - за 45 на сто това е най-важно.
Проучването на "Евробарометър" се позовава на данни от статистическата агенция на ЕС "Евростат", според които номиналните цени на тока и на газа у нас са най-ниски в Европа: 8,18 евро за 100 kWh и 9,67 евро за GJ (преди данъци, към края на 2009 г.) За сравнение средната цена на тока в ЕС е 16,45 евро, без данъци, а на газа 14,67 евро. "Наистина цените у нас са най-ниски, но същото може да се каже и за доходите. Заради това като съотношение, тежестта на цената на енергията в България е много висока", коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията по Индустрия, изследвания и енергетика в Европейския парламент.
В същото време българите отдават по-малко значение на развитието на зелената енергия от възобновяеми източници (13% я слагат първа сред приоритетите), както и на енергийната ефективност - само 1 от 10 запитани. България е последна по енергийна ефективност в ЕС. За произвеждане на 1 евро у нас се харчи три пъти повече енергия.
В момента ЕС внася 60% от петрола, 26% от газта и 13 на сто от твърдите горива, които са му нужни. Двама от трима анкетирани българи заявяват, че разчитат на европейската солидарност в случай на енергийна криза, докато 13% смятат, че трябва да залагаме на собствените си сили. В същото време, запитани дали биха желали да помогнат на друга страна в нужда, българите са в дъното на таблицата, подреждайки се 23-и от 27 държави. Зад нас са само словенците, британците, румънците и малтийците. Най-жертвоготовни са богатите държави: Люксембург, Швеция и Дания. Ако става дума за финансова помощ, българите са твърдо на 27-о последно място, сочи друго проучване на "Евробарометър".
 

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ