25 Септември 2020петък19:35 ч.

Туристи негодуват, сложили Косматката под ключ

Вече близо 6 месеца все още не е изготвен проект за ремонт, няма осигурени и средства за него

/ брой: 188

автор:Христо Димитров

visibility 2153

Десетки туристи възроптаха в почивните дни заради невъзможността да разгледат култовата могила Голямата косматка край град Шипка. Пристигнали от различни краища на България мъже и жени научили на място, че обектът, разкрит от археолога Георги Китов, е затворен по разпореждане на Министерството на културата.
Причината е рухване на част от насипа още през зимата във вътрешността на прохода, отвеждащ към каменния храм.
Вече близо 6 месеца все още не е изготвен проект за ремонт, няма осигурени и средства, признаха от историческия музей ДИскраУ в Казанлък. За неработещия обект предупреждава само един надпис на стъклената витрина, убеди се и репортер, който през уикенда направи опит да разгледа културно-историческите обекти в Долината на тракийските царе. Екскурзовод има само на могилата Шушманец, който отговаря и за съседните Хелвеция и Грифоните. Информация за това имало на сайта на музея, но малцина се сещали да правят проверка там. Музейните специалисти не знаят кога ще започне ремонт, губят се и постъпления в най-силния туристически сезон.
Това не е единственият културно-исторически паметник в района, който се нуждае от спешна намеса на специалисти, коментират жители на град Шипка.
От много време се рушала северната фасада на храм-паметника "Рождество Христово", но от старозагорската митрополия не предприемали нищо. Последният ремонт на "златната черква" е бил през 2003 г., тогава той е извършен безвъзмездно от Балтийската строителна компания. Година по-късно правителството на Симеон Сакскобургготски извади черквата и земите крАй нея от активите на НПМ ДШипка БузлуджаУ и ги прехвърли на Светия Синод. По 1000 лв. струва оттогава венчавката в храма, а 500 лв. искат за кръщене. Решението е на старозагорския владика Галактион, по този начин щели да се съберат средства за поддръжката. Солените тарифи обаче отблъскват желаещите и за т.г. едва 4 двойки са се врекли във вечна обич на това място.
 

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ