06 Юли 2020понеделник07:55 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

Моята цел е да не бъдат засягани интересите на българите, казва най-младата ни евродепутатка

/ брой: 161

visibility 1660

Цветелина Пенкова e най-младата българска евродепутатка. Завършила е висше образование в Оксфорд. Работила е в инвестиционна банка и в инвестиционния фонд за малки и средни предприятия в Европа.

Интервю на Петър Василев

- Какво мислите за възможността за бързо сформиране на следващата Европейска комисия, имайки предвид, че нейният председател, г-жа Урсула фон дер Лайен, беше избрана от Европарламента през юли, но с крехкото мнозинство от 9 гласа?

- Ние, представителите на БСП в Групата на социалистите и демократите в ЕП, гласувахме "против" кандидатурата на г-жа Фон дер Лайен. Обединихме се зад тази позиция след дебата, който проведохме с нея на 10 юли. Благодарение на този дебат имахме възможност да се запознаем с политическите приоритети в работата й за следващите 5 години, както и да изслушаме аргументите за и против нейната кандидатура в рамките на нашето политическо семейство. Това, което натежа за решението ни, беше фактът, че тя бе номинирана от правителствата в Съвета на ЕС по непрозрачен начин и така обезсмисли процедурата на водещите кандидати, в подкрепа на която ние се обявихме от самото начало и която защитавахме по време на предизборната кампания.

На практика нейната номинация обезсмисли и самата предизборна кампания, където водещите кандидати можеха да представят и защитават визията си за развитието на Европа пред гражданите, както и да заслужат подкрепата им. С това си действие ние показахме, че за нас прозрачността и откритите политики не са кухи фрази, а водещи принципи. Ние държим на демократичната легитимност при вземането на решения в ЕС.

Възразихме и срещу кандидатите за останалите институции като Съвета на ЕС, Европейската централна банка и Службата за външна дейност, тъй като за всички постове бяха предложени кандидати от Западна Европа. Не се състоя сближаването Изток - Запад, на което всички разчитахме. Осезаемо остава притеснението ни, че гласът на Източна Европа отново няма да бъде чут и отразен при формирането на политиките на новата Европейска комисия.

Ако трябва да извлечем поуки от начина, по който кандидатурата на г-жа Фон дер Лайен бе гласувана, и да съдим за бъдещото разпределение на постовете в ЕК, мога да кажа, че отново ключовата дума ще бъде компромис. Тя вече изрази желанието си да сформира комисия, в която половината от комисарите ще са жени, и помоли правителствата, които планират да номинират мъже, да предложат и алтернативна кандидатура на жена. Въпреки че привидно нас този процес не би трябвало да ни засяга, защото правителството издигна отново кандидатурата на г-жа Габриел, ако се продължи в тази посока, това допълнително може да забави процеса на изслушвания в отделните комисии на Европейския парламент.

- По кои теми възнамерявате да работите през настоящия мандат?

- Член съм на комисиите по регионално развитие, бюджетен контрол, както и общ пазар и защита на потребителите. Избрах тези комисии, защото смятам, че именно в тях ще се разглеждат въпросите, които най-силно ще формират развитието на ЕС в бъдеще и най-силно ще засегнат интересите на българските граждани.

Нека ви дам конкретен пример с един различен поглед над проблем като "Брекзит". Ако наистина той се състои, освен прекия ефект, който ще има за хилядите българи, учещи и работещи в Обединеното кралство, ЕС ще изгуби третия си най-голям донор, внасящ почти 12% от всички средства в общия бюджет. Това неминуемо ще се отрази на средствата, предназначени за регионално развитие, и именно тук е нашата задача - да поискаме равносилно увеличение на приходите на ЕС от собствени ресурси като например справедливо заплащане на данъци от големите мултикорпорации, работещи на нашия общ пазар и генериращи милиардни приходи. Те в момента не заплащат нито цент като данък от печалбата си в страните на Евросъюза.

Още един важен въпрос, който ще следя в Комисията по регионално развитие, са преговорите по Многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. В първоначалното си предложение Европейската комисия е задала бюджет в размер на 1,11% от средния брутен вътрешен продукт за ЕС. През 2018 г. Европейският парламент е приел позиция, че бюджетът за следващия програмен период трябва да бъде равносилен на 1,3%, за да се запазят настоящите нива на средства по отделните програми. Освен това ЕП е настоял, че финансирането на Общата селскостопанска политика и политиката на сближаване (кохезионната политика) трябва да остане непроменено и приоритетите трябва да бъдат засилени. В момента Многогодишната финансова рамка е в процес на преговори между съвета, парламента и комисията и точно тук е мястото на българското правителство да намери съмишленици сред останалите страни членки и да защити националния интерес на България, за да се запазят настоящите нива на средствата за инвестиции и сближаване между по-богатите и по-бедните държави. В идните месеци ще следя с голямо нетърпение какво ще бъде постигнато в тази сфера.

- Какви са следващите ви стъпки в краткосрочен план?

- Европейският съюз и политиката като че ли стават все по-дистанцирани и далечни за обикновения европейски гражданин. Наша отговорност е да информираме гражданите за работата на европейските институции и по този начин да ангажираме възможно най-много европейски граждани в процеса на вземане на решения. Работата с хората в страната ще става пряко, с откриване на офиси на делегацията на социалистите в част от градовете и с офиси на нас, евродепутатите. На мен лично ми предстои откриване на първия информационен център в София, който ще бъде в Студентски град. Надявам се по този начин да успеем да ангажираме младото поколение, да обменяме идеи и да реализираме проекти заедно. 

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 168

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 234

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 213

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 214

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 193

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ