08 Декември 2022четвъртък02:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Цветелина Пенкова: Проблемът с високите такси за сезонните работни визи за Великобритания да бъде скоростно решен

автор:Дума

visibility 1637

"Проблемът с високите такси за сезонните работни визи за Великобритания да бъде скоростно решен.  В момента страната е наложила по-високи такси за сезонни визи на работници от 5 европейски държави, включително и България. Ясно поставих въпроса, че това трябва да бъде прекратено и разрешено в най-кратки срокове. Позицията ми беше подкрепена от всички колеги от Европейския парламент." Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова. Тази седмица се проведе втората официална среща на Парламентарната асамблея за партньорство между ЕС и Обединеното кралство, създадена след Брекзит. 

Като зам.- председател на Парламентарната асамблея, Цветелина Пенкова постави ключови приоритети пред колеги от Европейския и британския парламент: "Дискриминационните практики при издаването на сезонни работни визи за отделни държави не са допустими. Сътрудничеството в сферата на енергетиката е ключово. Великобритания в момента е в много напреднал етап в развитието на малките модулни ядрени реактори. Те са първата европейска държава, която ще получи одобрение от ядрения си регулатор за пускането на тези разработки на пазара. Напускането на ЕС и напускането на EURATOM (Европейска общност за атомна енергия) ще създадат сериозни пречки за бързо сътрудничество в тази посока. Ако планираме да развиваме отношенията си в сферата на ядрената енергетика, трябва да започнем веднага както на европейско, така и на национално ниво."

 "Енергийното сътрудничество в Северно море (NSEC) продължава да е приоритет (независимо, че след оттеглянето си от ЕС Обединеното кралство вече не е страна по него). Цел в политически и икономически аспект са достъпните цени и енергийна независимост. Енергетика и диверсифициране на източниците на енергия – това е решението. Съвместна работа между Европа и Великобритания за изграждането на по-стабилен енергиен пазар", акцентира още евродепутатът. 

Приоритетите, които  Цветелина Пенкова постави пред британския парламент, бяха включени в заключителните документи и решения. По тях ще последват конкретни действия в съвсем скоро време и ще попаднат в приоритетите на следващата асамблея.

Отбелязано беше, че Великобритания разглежда Съюза като основен търговски партньор. Открои се нуждата от по-голям диалог, повече лидерство и по-голяма гъвкавост за решаване на проблемите между двете страни.

С посланика на България във Великобритания Н.Пр. г-н Марин Райков Цветелина Пенкова обсъди предизвикателствата пред българската общност на острова след Брекзит. „Убедена съм, че съвместната ни работа ще помогне за решаването на проблема с дискриминационните практики при издаването на сезонни работни визи“, отбеляза Пенкова.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Банкер: Има риск от социални трусове

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Банките очакват влошаване на пазара на кредити

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 238

България ще сече евромонети

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 238

Летище край Курск ударено от Киев

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 238

ЕС праща Фронтекс в Западните Балкани

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 238

Затвориха Коледния базар в Дюселдорф

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Две наши сънароднички са изчезнали в Мюнхен

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 238

Голям стрес друса "опозицията"

автор:Нора Стоичкова

visibility 402

/ брой: 238

Блокада под условие

автор:Чавдар Найденов

visibility 383

/ брой: 238

Гласуваме и с машина, и с бюлетина

автор:Юлия Кулинска

visibility 316

/ брой: 238

Ах, този "престъпен комунизъм"!

автор:Камелия Базова

visibility 422

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ