08 Декември 2022четвъртък01:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Цветелина Пенкова: Да продължим лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген

автор:Дума

visibility 6

„До последния възможен ден не бива да се отказваме по всякакви възможни линии да продължи лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген. Не трябва да позволяваме всички вътрешнополитически дебати и проблеми да стават част от  процеса по приемането на България и поставянето на допълнителни условия, които нямат общо с критериите за разширяването. Изпълнили сме всички технически изисквания и задължения, за да бъдем част от Шенген.  Оттук се очаква да говорим не за дискриминация, а за предоставяне на права.“ Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в предаването „Говори сега“ на БНТ. Тя напомни, че преди няколко седмици доброволната експертна мисия на Европейската комисия за пореден път потвърди, че изпълняваме всички критерии за членств, включително по охрана и управление на границите.

„България беше една от първите държави, които подкрепиха Швеция за влизане в НАТО. Когато говорим за европейско партньорство, е добре то да бъде двустранно- това трябва да се припомня на нашите европейски партньори, защото не може само да очакват, че ние ще ги подкрепяме и няма да спираме техните процеси“, коментира Цветелина Пенкова.

Евродепутатът напомни, че Съветът може да вземе решението за разширяване на „Шенген“ без да се консултира оттук нататък с Европейския парламент, но само и единствено, ако България и Румъния вървят в пакет. Ако има предложение за тяхното разделяне, това не може да стане без ново решение и мандат на Европейския парламент.

По повод споровете за връщането на хартиената бюлетина, Цветелина Пенкова коментира: “Най-важното в един изборен процес е доверието. В момента, с начина, по който се провежда дебатът, и с факта, че решение за промени на Изборния кодекс се взимат  в рамките на една нощ, не мисля, че връща доверието в българските граждани. Всичко това трябва да бъде поставено на сериозен обществен дебат, да се даде информация и да се обяснят притесненията и казуса, свързан и с двете трактовки – хартиена бюлетина, машинно гласуване.“ Евродепутатът смята, че ако има притеснения, те трябва да бъдат изказани фактологично и не трябва през няколко месеца да се променя Изборният кодекс. „Гласувах на машина, когато имаше възможност, и ще продължа да правя това“, заяви личния си избор за начина на гласуване Цветелина Пенкова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Банкер: Има риск от социални трусове

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Банките очакват влошаване на пазара на кредити

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 238

България ще сече евромонети

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 238

Летище край Курск ударено от Киев

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 238

ЕС праща Фронтекс в Западните Балкани

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 238

Затвориха Коледния базар в Дюселдорф

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Две наши сънароднички са изчезнали в Мюнхен

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 238

Голям стрес друса "опозицията"

автор:Нора Стоичкова

visibility 402

/ брой: 238

Блокада под условие

автор:Чавдар Найденов

visibility 383

/ брой: 238

Гласуваме и с машина, и с бюлетина

автор:Юлия Кулинска

visibility 316

/ брой: 238

Ах, този "престъпен комунизъм"!

автор:Камелия Базова

visibility 422

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ