30 Октомври 2020петък12:42 ч.

Цветелина Пенкова: 2023 г. е реалистична дата за влизане на България в еврозоната

автор:Дума

visibility 984

„Темата за влизането на България в еврозоната е изключително важна. Ние трябва не просто да влезем в общото валутно пространство, но да влезем подготвени. И трябва да сме наясно с всички предимства, но и със всички рискове, които предстоят, за да можем да ги управляваме“, каза Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП в Сутрешния блок на Българската национална телевизия.

Във връзка с днешната конференция „България в еврозоната – възможности и предизвикателства“, Делегацията на българските социалисти в ЕП инициира национално представително социологическо проучване, което показва как българските граждани оценяват рисковете и предимствата от приемането на еврото.

Данните очертаха основния проблем, пред който се изправя държавата по пътя към приемане на еврото. Това е високата степен на неинформираност относно плюсовете и минусите на тази промяна, както и липсата на обществен дебат във връзка с предстоящия преход. Голяма част от хората смятат, че държавните институции не предоставят достатъчна информация за последиците от приемането на еврото.

„Същевременно 1/3 от българите вярват, че еврото е най-стабилната валута, в сравнение с българския лев, швейцарския франк и щатския долар. Това показва, че е необходим обществен дебат и държавните институции трябва да предприемат мерки в две посоки, от една страна информиране на обществото и бизнеса, и от друга ясна преценка кои са следващите икономически стратегии и политики в ЕС“, обясни още Цветелина Пенкова.

Едни от най-големите страхове на обществото при влизане в еврозоната са повишаването на цените и увеличаване на инфлацията. „Такива данни при останалите държави-членки, които вече са приели еврото, не съществуват. Повишаването на цените е доста незначително – 0.2 и 0.3 % във всички държави, като най-висок е бил процентът в Италия - 0.6. Тоест, скок на цените не бива да се очаква“, според Цветелина Пенкова.

„България е във валутен борд, тоест българският лев е фиксиран към еврото още с приемането ни в ЕС. Ставайки част от еврозоната, ние ставаме част от взимащите решения и нашата икономика започва да влияе на всички останали големи икономики в ЕС“, обобщи евродепутатът.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ