26 Септември 2020събота05:20 ч.

Цветанов не ще да подава оставка

Вътрешният министър не приемал разгромяващия доклад на подкомисията за СРС като оценка за неговата работа

/ брой: 30

автор:Евгения Младенова

visibility 1844

Цветан Цветанов не възнамерява да подава оставка дори да бъде доказано, че има изтичане на информация от специални разузнавателни средства от МВР. Това обяви самият той в парламента вчера в отговор на доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, която направи размазващи изводи за МВР заради "Танов гейт".
В четвъртък вечерта подкомисията прие доклад с унищожителни заключения. Единият извод е за съществуваща порочна практика при прилагането на спецсредства. Според членовете на комисията липсва регламент, който подробно да урежда този метод.
"Искането за прилагане на СРС спрямо г-н Танов е мотивирано с документ, оценен от неговия съставител с най-ниска степен на достоверност", става ясно от доклада. Според експерти на разбираем език това означава, че разработката срещу Танов е започнала заради "узаконен донос".     Само депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров е отбелязал в протокола, че не е съгласен с точки 3, 4, 6, 7 и 10. Именно в тях са най-критичните забележки към МВР.
"Концентриран съм изцяло в преките си служебни задължения. И другото, което съм се концентрирал, съм в очакване на третата ми дъщеря", заяви Цветанов. Той не отговори изобщо на журналистически въпроси за личната му отговорност, ако се докажат пропуски и нарушения в системата за сигурност на информацията в МВР. След като приключат проверките и се установи източникът на изнасянето на информацията, щели да се търсят съответните отговорности. Цветанов сподели, че не възприема критиките в доклада като насочени срещу него. Тепърва ще се анализират депутатските заключения и ще се мисли за предприемане на евентуални законодателни промени, замота се в анализи министърът.
И вчера за пореден път Цветанов повтори, че управлението имало много сериозни успехи в борбата с организираната престъпност и с това си навличало нови врагове.
Михаил Миков съобщи, че главният прокурор Борис Велчев е запознал членовете на подкомисията с интересна статистика - 50% от случаите, в които са използвани СРС, са с оправдателните присъди, а изобщо оправдателните присъди в България са около 3-4%. Явно СРС-та се използват в несъответствие като степен спрямо необходимостта от разследване на престъпление, категоричен бе Миков.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ