23 Септември 2019понеделник19:19 ч.

Няколко думи

Цивилизационен избор

/ брой: 125

автор:Велиана Христова

visibility 1127

Бой последен е този! Вероятно може и така да се каже за ситуацията у нас в момента. Вдигнали са се отявлените антикомунисти и неофашисти с подкрепата на държавата за поредно сражение с лявото, със социалистите и с антифашизма - привидно чрез образованието този път. Всякакви реални факти, аргументи за историческата истина, за професионализъм, за свобода на съвестта отскачат като грахови зърна от застаналия като стена срещу разума министър на образованието - очевидно добре инструктиран "отгоре".

30 години рушат, разпродават, грабят построеното при социализма и труда на родителите ни, мъчат се да изкоренят дори спомена за това как живяхме при "оня режим". Оневиняването на фашизма пък е държавна политика у нас от 1996 г. насам, откак съдът обяви палачите за невинни, наслагаха им паметници из цялата страна и се погавриха да турят имената им на "жертви" баш в тунела, където е разстрелян Вапцаров. Охулването на социализма, премахването до крак на фактите за постиженията и социалната сигурност в онези години в прав текст вчера бяха обявени за цивилизационен избор на България от министър Вълчев. Предишния цивилизационен избор ни го избра президентът Стоянов - когато НАТО бомбардираше Белград... 

Историята в училище трябва да възпитава в духа на новия ни цивилизационен избор, рекна министърът и стовари "юмрук" връз академичните учени - не били свободни да пишат факти и анализи, които нарушават духа му! Гьобелс и Вишински, взети заедно, нищо не струват пред тази откровена заявка за идеологически диктат над училището и над обществото изобщо. Утре ще започнат и да арестуват за несъгласие с цивилизационния избор, натам вървим. Щях да припомня на Вълчев "Съда над историците" между 1944 и 1950 г., но той едва ли знае нещо за това, понеже сигурно е бил послушно момче, а когато е учил, е било забранено да се споменават такива неща в училище. Щото са нарушавали "духа на цивилизационния избор". Сега министърът уж клейми гьобелсовата и сталинската диктатура, пропаганда и идеологизиране, а реално ги повтаря едно към едно. Идеологическата употреба на историята и битката за паметта винаги са били основа на противоборството на дясното срещу лявото. Отстояването на истината чрез фактите пък винаги заплашва властта. А нали идат пак избори, картата с черепите е толкоз подходяща за една перспективна прегръдка на ГЕРБ със СДС...

А БСП си мълчи кротко, май не разбира, че става дума не просто за някаква учебна програма, за някакви историци и за едни учебници, а за последен бой и окончателен удар и по нея, и по лявата идея в България. Оттук нататък - каквото каже окопалата се за дълго власт, мирно! Който владее миналото, владее бъдещето; а който владее настоящето, той владее миналото, е прозрял Оруел.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 159

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 555

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 166

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 375

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 851

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 693

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 553

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 565

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ